Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Valami megváltozott...
(Rovat: Álmuk a világűr - 2014.03.07 06:00.)

Nem káprázat, valóban megújult kinézetében az Űrvilág.hu űrkutatási hírportál, amely idén ünnepli a 12. születésnapját.

2002 óta létezik egy olyan magyar nyelvű híroldal, amely napi szinten közöl asztronautikához kapcsolódó híreket. Az űrkutatás, az űrtevékenység mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Hírportálunk abban kíván segítséget nyújtani, hogy bárki felfedezhesse, mit nyújt számunkra az űrtevékenység itt, a Földön. Az Űrvilágot teljesen non-profit alapon, szabadidőnkben, a munkánk mellett működtetjük. A portál híreit olvasóink és más sajtótermékek számára teljesen ingyenesen, az ismeretterjesztés iránti elkötelezettségből szolgáltatjuk. Örömmel tölt el minket, hogy minden nap tudunk legalább egy, az űrtevékenységhez kapcsolódó hírt közölni, és 2002-es indulásunk óta írt közel hatezer cikk számos weboldalon, enciklopédiában és kiadványban szolgált hivatkozási alapul.

Közel tíz évvel ezelőtt, 2004. október 12-én az alábbi bejelentést tettük az Űrvilág kezdőoldalán: „Nagyjából két éve, a 2002. évi Magyar Űrkutatási Iroda – Magyar Asztronautikai Társaság közös rendezésű Űrnapon jelentettük be portálunk indulását. Most, jó 25 hónappal és több mint 900 hírrel később, reméljük, elnyeri tetszésüket az új arculat, mellyel az idei Űrnaphoz is szeretnénk kedvet csinálni.”


A fenti sorok óta majdnem egy évtized telt el. Közben fórumot indítottunk és szüntettünk meg, képregény-pályázatot szerveztünk, nyereményjátékokat hirdettünk. Számos alkalommal változott kisebb-nagyobb mértékben az oldal működését biztosító kód is. Az utóbbi időszakban sokat foglalkoztatott minket egy új grafika ötlete, és idén végre elképzeléseinket gyakorlati formába tudtuk önteni. A grafikai átalakítás során számos ponton hozzányúltunk a struktúrához is. Átalakítottuk a főoldalt és az egyes rovatok kezdőoldalait is, szebbé és jobban olvashatóbbá tettük a cikkeinket. Reményeink szerint könnyebbé tettük a navigációt azáltal, hogy a kezdetben áttekinthetőnek indult, de a végére eléggé zsúfolttá vált rovatrendszer átkerült a jobb oldalra, összecsukható menüelemek alá. Egy dolog változatlan: továbbra is minden nap szeretnénk legalább egy, olvasmányos, az űrtevékenységhez kötődő hírt megjelentetni magyar nyelven a hírportálunkon.


Ezúton is szeretnénk köszönetet egyrészt az olvasóinknak, akik évek óta rendszeresen látogatják portálunkat, másrészt támogatóinknak, akik az elmúlt évek során segítették az Űrvilág működését. A szponzorok közül kiemelkedik a Ramasoft Kft., amely a portál indulása óta támogat minket. Az új grafikát az Artanis webstúdió készítette számunkra, akiknek szintén hálásak vagyunk. Hírportálunk zavartalan üzemeltetését egy barátságos kisvállalkozás, a Gyümölcstárhely biztosítja, akiktől az elmúlt évek során rengeteg segítséget, tippet (és teafiltert) kaptunk.

Szívesen fogadjuk olvasóink visszajelzéseit és észrevételeket az új arculatunkkal kapcsolatban egyrészt a Facebook-oldalunkon, másrészt az alábbi szavazáson.

További jó Űrvilág-olvasást!

Bacsárdi László és Frey Sándor

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020