Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lezárult az AXE Apollo Space Academy versenye
(Rovat: Álmuk a világűr - 2013.12.07 13:15.)

Hazánkat Juhos Norbert 27 éves egyetemista képviselte, akinek bár nem sikerült jegyet szereznie az űrugrásra, mégis életre szóló élményekkel gazdagodott a floridai Kennedy Űrközpontban.

Amerikai idő szerint csütörtökön késő este zárult le az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) egyedülálló kampánya, amelynek fődíja egy valódi űrugrás volt. Juhos Norbert – a verseny hazai nyertese – bár mindent megtett annak érdekében, hogy ő legyen az egyik világűrbe szóló jegy tulajdonosa, mégsem választották be a legalkalmasabbnak tartott 24 űrutazó közé. A 27 éves egyetemista elmondása szerint nem csügged, hiszen hihetetlen élményekkel gazdagodott a Kennedy Űrközpontban, ahol a három napos kiválasztás zajlott.


Norbi számos izgalmas feladatban kipróbálhatta magát. Ilyen volt többek között a vadászgépes repülés, valamint a 4g túlterhelés is. A fizikai feladatok mellett a versenyzők mentális tudását is lemérték: a döntősöknek elméleti tesztekkel is bizonyítaniuk kellett, hogy az űrkutatásban is otthonosan mozognak. A zsűri elnöke és egyben a nemzetközi kampány szakmai vezetője Buzz Aldrin volt, aki Neil Armstronggal együtt lépett a Hold felszínére az első sikeres holdraszállás alkalmával.


A nyertesek 2015 év végén startolnak a XCOR cég által tervezett Lynx Mark II. típusú rakéta-meghajtású repülőgépen. A kampány apropóját a fiatalok „toborzásán” illetve a márka építésén kívül egy új termékcsalád, az Axe Apollo bevezetése adta. (Szöveg és képek: VIPR Kommunikációs Ügynökség / A.A.S.A.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020