Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A repülés szerelmese a magyar űrutazójelölt
(Rovat: Álmuk a világűr - 2013.10.01 07:15.)

Juhos Norbert, az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) magyar nyertese december elsején utazik Amerikába.

Elfoglaltan telnek az AXE Apollo Space Academy verseny magyar győztesének mindennapjai. Juhos Norbert december elején utazik a tengerentúlra, ahol 62 ország 110 versenyzője közül 23 szerencsés biztosan kijut a világűrbe. Norbert az elkövetkezendő hónapokat alapos fizikai és szellemi felkészüléssel tölti, hiszen a lehető legjobb formáját szeretné nyújtani Orlandóban. A négy napon át tartó globális űrtáborban ugyanis a szervezők különösen nehéz feladatok elé állítják a riválisokat, mint például a centrifugás vizsgálat, a súlytalansági repülés, valamint egy kétszeres hangsebességű vadászrepülőgépes utazás.

Persze a végső megmérettetésig még van idő, Norbi pedig nem ül ölbe tett kézzel: a témával kapcsolatos szakirodalom olvasása mellett keményen edz, és ha teheti, minél többször repül. Ez utóbbi nem esik nehezére, hiszen a 26 éves budapesti fiú a repülés szerelmese. Legutóbb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tesztelte repülési ismereteit, ahol az ország egyetlen valósághű utasszállító-szimulátorán tréningezett. A Liszt Ferenc Repülőtér három dimenzióban megjelenő kifutójáról könnyedén emelte fel a Boing-737 típusú gépet, viszont elmondása szerint a leszállás még nem tökéletes.


A magyar nyertes napjai alapos felkészüléssel telnek, amiből nem maradhat ki Norbi szenvedélye, a repülés sem.

Hazánk legjobbja a szimulátor mellett a valóságban is jól elboldogul a gépekkel: hétvégenként egy motoros (SF-25, Falke) illetve egy vitorlázó típusú repülőn (R26, Góbé) is gyakorol. „Mindkettőnek megvan a maga szépsége: a vitorlázó repülés kicsit lassabb tempójú, gyakorlatilag egy élményrepülés. Ezzel szemben a motoros gép navigálása már sokkal komplexebb, ott már többféle dologra is figyelni kell, ezért ez sokkal koncentráltabb.”

Felkészülése alatt Juhost Farkas Bertalan is segíti; tanácsaival és tapasztalataival látja el a lehetséges magyar űrutazót. Hazánk legjobbját augusztus 10-én, egy komplex kiválogatási folyamat keretein belül választották ki a szervezők. A nyertesnek első ízben a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőorvosi-Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézetében kellett a maximumot nyújtania, ezt kövezően pedig egy elméleti tesztben, majd egy esszé megírásában is remekelnie kellett. Az eredményhirdetés napján, a Szigeten felállított akadálypályát követően Norbinak egy végső összecsapásban is bizonyítania kellett rátermettségét, hiszen egy másik magyar versenyzővel ugyanolyan magas pontszámmal végeztek. (Szöveg és kép: VIPR Kommunikációs Ügynökség / AXE Apollo Space Academy)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020