Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megvan az AXE versenyének magyar győztese
(Rovat: Álmuk a világűr, Szárnyaló képzelet - 2013.08.14 07:15.)

Szombaton lezárult az AXE Apollo Space Academy közép-európai megmérettetése. A magyar csapat legjobbja – aki légiközlekedési mérnöknek tanul – a tervek szerint decemberben Floridába utazik, hogy a többi nyertessel együtt megkezdje a felkészülést egy lehetséges űrugrásra.

„10 évesen eldöntöttem, hogy pilóta leszek” – meséli Juhos Norbert, az AXE Apollo Space Academy hazai nyertese. A huszonhat éves egyetemista fiú már biztosan ott lesz az orlandói űrtáborban, ezzel együtt pedig megszerezte egy űrutazás (pontosabban egy „űrugrás”, vagyis 100 km fölötti magasságba vezető repülés – a szerk.) lehetőségét is. Norbert többszöri próbálkozás után végül az egyik EFOTT partin jutott be az AXE versenyének döntőjébe, ezt követően pedig mindent megtett azért, hogy mentálisan és fizikailag is a maximumot nyújtsa a különböző feladatokban. Erre a felkészülésre szükség is volt, hiszen a szervezők Farkas Bertalan – a kampány hazai szakértője – segítségével a lehető legkülönfélébb erőnléti és szellemi próbatételek elé állították a lelkes fiatalokat. Ilyen volt többek között a kecskeméti vadászpilóta-kiképző központban a vesztibuláris forgószék terhelés, a kerékpár-ergometria illetve a barokamrai vizsgálat is. A lehetséges magyar űrutazó számára azonban a legkellemesebb meglepetés mégis a szemvizsgálat eredménye volt: „mivel a rokonságban senkinek sem hibátlan a látása, tartottam attól, hogy esetleg nekem is romlott az elmúlt időszakban. Mivel az analízis jól sikerült, így a családomban én vagyok az egyedüli, akinek tökéletes a látása, ennek pedig nagyon örülök.”


Ezt követően csütörtök délelőtt került sor az elméleti tesztre, amelynek részeként a versenyzőknek egy esszében kellett meggyőzni a zsűrit arról, hogy ők a legmegfelelőbb asztronauta-jelöltek. Az eredményhirdetés előtt az űrbe vágyóknak még egy erőnléti akadálypályát is teljesíteniük kellett, ahol a magyar versenyző a 4. legjobb időt futotta. „Az erőnléti verseny nem sikerült úgy, ahogyan szerettem volna. Azt gondoltam, hogy a negyedik hely megszerzése nem lesz elegendő a végső győzelemhez, így ráhangolódtam, hogy gratuláljak a többieknek.” – nyilatkozta Juhos. A fiú nagy meglepetésére azonban, ő volt az egyik legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző az összesítés végén. Öröme viszont nem lehetett határtalan, hiszen egy másik magyar döntős – Galántha Csaba – is ugyanannyi pontszámmal végzett, mint Norbert. A szervezők egy katapultos feladat segítségével döntötték el, hogy ki lesz a végső nyertes. „A színpadtól a katapultig tartó utat nagyon nehéz lelki állapotban tettem meg, hiszen a sportszerűséget szem előtt tartva, nem szerettem volna más kárára győzni.” – mondja Norbert.


A hazai nyertes mellett az öt további nemzet győztesei (Robin Polden - Csehország, Róbert Vokál - Szlovákia, Goran Vugrinec - Horvátország, Borja Jelić - Szlovénia, Albin Brkic - Bosznia és Hercegovina) előre láthatólag decemberben utaznak az orlandói űrtáborba, ahol a különböző feladatok után, ha majd eljön az ideje, csak a legalkalmasabb jelöltek pillanthatnak vissza Földünkre 103 km-es magasságból. (Szöveg: VIPR Kommunikációs Ügynökség, képek: AXE Apollo Space Academy)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018