Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy százalék az űrkutatásért – még nem késő!
(Rovat: Álmuk a világűr - 2013.05.06 07:15.)

Ha Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák az űrkutatás, az űrtevékenység népszerűsítését!

A véghajrájába ért a 2012-re vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallásának időszaka. Egyre több olyan felhívással találkozhatunk, amelyekben társadalmi szervezetek kampányolnak az 1%-os adófelajánlásokért. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen szervezet általában szűkös költségvetésében minden plusz forintnak jó helye van. Ráadásul az adózók nagyjából fele – nemtörődömségből, vagy csak mert azt hiszi, nem nagy pénz az 1% – még mindig nem bajlódik a rendelkező nyilatkozat kitöltésével. Pedig a felajánlás számára egyébként semmibe sem kerül... Külön rendelkezés híján egyszerűen ez az 1% is az állami költségvetésbe folyik be.

Ebben az évben is adott tehát a lehetőség, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalap után megállapított, határidőre befizetett adó 1%-áról egy kiválasztott közhasznú társadalmi szervezet javára. Ehhez csupán egy nyilatkozat kitöltésére van szükség. A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot lezárt, az adózó adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán is el lehet juttatni a meghatározott határidőig (idén május 21-ig) az adóhatóságnak. (Egységes tehát a leadási határidő: az adómegállapítás módjától függetlenül május 21. Ráadásul a nyilatkozat akár külön, a bevallás benyújtása után is beküldhető az adóhatóságnak!)

Még egyszerűbben, a személyi jövedelemadó bevallásával együtt, a nyomtatványgarnitúra részét képező perforált íven is lehet nyilatkozni. (Ezt az adóhatóság választja le a perforálás mentén, így az adózónak nem kell letépnie és külön borítékba helyeznie.). A nyilatkozattételre természetesen az egyre inkább elterjedő elektronikus bevallás űrlapján is lehetőség van.

Munkáltatói adómegállapítás esetén, a munkavállaló az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon (vagy azzal egyező adattartalmú lapon) megtett rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve juttatja el a munkáltatóhoz, legkésőbb május 10-ig.

A hazai űrkutatók összefogását, az űrkutatási ismeretterjesztést és az ifjúság bevonását céljául kitűző társadalmi szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tavaly több mint 500 ezer forinthoz jutott az adófelajánlások nyomán, amit működésének, rendezvényeinek, ifjúsági munkájának finanszírozására fordított. Az Űrvilágban is gyakran beszámolunk a MANT rendezvényeiről, például a diákoknak minden évben kiírt pályázatról, a nyári űrtáborról. A MANT szerény tagdíjbevétele mellett elsősorban a különböző pályázatokon megszerzett forrásokból működik. Az adóforintokra tehát nagy szükség van.

Az érvényes rendelkezéshez fel kell tüntetni a Magyar Asztronautikai Társaság adószámát: 19011084-1-41. (A szám emlékeztetőül az Űrvilág honlap jobb oldali oszlopában, a MANT neve mellett állandóan olvasható.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021