Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyarok a Marson?
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2012.04.23 06:15.)

Verseny civil összefogással, szerény lehetőségekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel. 2012. május 12-én hetedik alkalommal, ezúttal Szegeden rendezik meg a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyét.

A 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő megmérettetésen a csapatok a versenykiírás alapján megépített saját tervezésű, önállóan fejlesztett komplex robotokkal vehetnek részt. A verseny a képzeletbeli Mars-felszíneken zajlik, a Mars feltételezett robotos és emberes meghódításának, esetleges terraformálásának egyes fázisait feltételezve. A fiatalokból álló résztvevő csapatok a rendelkezésre álló tudásbázisnak és anyagi háttérnek megfelelően eltérő felépítésű robotokat fejlesztenek, de a verseny kiírói és szervezői évente olyan versenypályát építenek meg, amelyen mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy pontokat szerezhessen.


A 2011-es „Magyarok a Marson” verseny részvevői. (Kép: magyarokamarson.hu)

Akik esetleg figyelemmel kísérték az elmúlt évek versenyeit, tudják, hogy a küldetés mindig egy kitalált történetre épül:
– 2006-ban építeni kellett egy robotot, amely felkutatja a marsi homok alá rejtett fémet és mintát hoz onnan.
– 2007-ben 20 darab 3×3 centiméteres energiakockát helyeztek el a 8×8 méteres homokkal borított „Marson”. Az energiát úgy lehetett kinyerni, ha a robot 5 másodpercig pontosan a kocka tetejére világított.
– 2008-ban kicsit több mint 1 liter vizet rejtett a „Mars”, ami 6 kis tavacskában tört a felszínre. A végső rangsor alapja az összegyűjtött víz mennyisége volt.
– 2009-ben 9600 liter óceánnal, jéghegyekkel, valamint egy nagy jégmezővel kellett megbirkózni, hogy a lehető legtöbb űrhajóst sikerüljön megmenteni.
– 2010-ben építeni kellett egy robotot, amely a kavicsos terepen megkeresi a különleges „marsi” virágot. Leolvassa a DNS szekvenciát, majd egy másik organizmusból mintát vesz. Ezt a mintát végül egy űrlifttel feljuttatja a Mars körül keringő űrállomásra. Erre a feladatra 30 perc állt rendelkezésre, de természetesen voltak olyan csapatok, akiknek nem kellett ennyi idő.

A 2010-es 5. verseny összefoglalója. (Forrás: magyarokamarson.hu)

– Végül 2011-ben készíteni kellett egy olyan robotot, amit hasonló rendszer vezérel, mint a vadászgépek rakétáit, csak egyszerre 25 (!) célpontra kellett figyelnie.

„Szakítva a hagyománnyal, a 2012-es megmérettetésre benevezett 30 csapat 117 tagja már most értesülhetett a rideg valóságról: idegen technológia jelenlétét észlelték a Marson. Az IMF (International Mars Foundation) idén is a verseny szervezőihez, magyar marslakókhoz fordult segítségért. Amit erről az intergalaktikus gépezetről tudni lehet, azt megosztották a szervezőkkel és a versenyzőkkel, de kérnek mindenkit, kezelje bizalmasan ezeket az adatokat. Az intergalaktikus peterakó a műholdfelvételek alapján kisméretű, kistömegű, lépegető pókszerű »valami«. A mozgását tanulmányozva bizonyos jól körülhatárolható területeken kisméretű petéket helyez el. Az IMF szerint ezekkel reprodukálja magát és a nagy invázió 2012 májusában valószínűsíthető. Pókszerű felépítéséből arra következtetnek, hogy minden keréken mozgó, vagy bármilyen forgó mozgással haladó robotot ellenségnek tekint. Olyan robotot kérnek tehát tőlünk, amely képes megtéveszteni a behatolókat, és elfoglalni az idegenek számára fontos területeket, idén is megmentve ezzel a világot.” A hetedik verseny feladata tehát leegyszerűsítve: olyan rovarszerű robotot kell építeni, mely képes a zord „marsi” körülmények között lépegetve, minimális emberi beavatkozással navigálni. A cél minél több területet benépesíteni és megvédeni az értékes „utódokat”.


A 2012-ben megépítendő versenypálya terve. (Kép: magyarokamarson.hu)

A 7. Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye egy civil összefogás szerény lehetőségekkel, de egyre inkább kiteljesedő közösségi erővel. A verseny alapelve, hogy minden megszerzett támogatás a csapatokat illeti meg, ugyanakkor az évente megrendezett versenyről a szervezők, Sipos Attila és Vizi Pál Gábor rendszeresen beszámolnak a Lunar and Planetary Science konferenciákon is. A szervezők remélik, hogy sikerül a díjalapot az önzetlen támogatásokkal 2012-ben is olyan szintre emelni, ami méltó a büszkeségre és reményre okot adó munkák színvonalához. A versenyről további információ a www.magyarokamarson.hu honlapon érhető el. Szívesen veszik további szponzorok, adományozók jelentkezését is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020