Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Nemzetközi Űrtáborba a magyar delegáció
(Rovat: Álmuk a világűr - 2010.07.23 09:38.)

Ma kora reggel Ferihegyről elindult az Alabama állambeli Hunstville városába a 2010-es Nemzetközi Űrtábor magyar delegációja. Idén Simonfi Noémi és Hanyecz Ottó, valamint egy sátoraljaújhelyi tanárnő, Kuczik Júlia képviseli hazánkat.

A két diák a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által 2009 szeptemberében „Ugródeszka: a Hold” címmel meghirdetett diákpályázatán nyerték el a tábori részvétel lehetőségét. Kuczik Júlia szintén egy MANT-os pályázat révén nyerte el a kiutazás lehetőségét. „A diákok kiválasztása 1992 óta a MANT ifjúsági pályázatán keresztül történik, ugyanakkor a 2009/2010-es tanévben a MANT először hirdetett meg tanároknak szóló utazási pályázatot. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Mecenatúra pályázatának köszönhetően a MANT nem csak a tábori kaland lehetőségét biztosítja a magyar delegáció számára, hanem a kiutazás költségeit is fedezte.” – mondta Bacsárdi László, a MANT főtitkára.


Indulásra készen a magyar delegáció (Hanyecz Ottó, Simonfi Noémi és Kuczik Júlia) Ferihegyen, 2010. július 23-án 5 óra 45 perckor.

Hanyecz Ottó így írt a tábor előtt két héttel:
„Amikor megnyertem a pályázatot, először el se hittem. Körülbelül egy napig dúlt bennem ez az érzés, míg végül sikerült hozzászoknom. Ekkor sem és mostanáig sem akarok bármit megtudni a táborról, mert így szerintem izgalmasabb.
Bennem jelenleg több érzés is uralkodik: izgalom és türelmetlenség. Az izgalom azért, mert több olyan élményben is részem lesz, amilyenekben eddig nem volt részem. Ilyen például a repülés, az a hosszú, kb. 15 órás repülés azért lesz izgalmas, mert még soha nem repültem. Másrészt meg kíváncsi vagyok arra, hogy a táborba milyen nemzetiségű diákok jönnek. Az a kulturális sokszínűség biztos nagyon érdekes lesz.
A türelmetlenség több okra vezethető vissza: egyrészt ez lesz életem egyik legnagyobb élménye, és még most is vannak olyan pillanatok, hogy nem hiszem el, hogy kijutottam. Másrészt mer egyre közelebb lesz az utazás időpontja, és ez az, amit nagyon várok.
A legfontosabb teendőket – a sok kérdőívet és a belépési engedély kérése – már elintéztük, ezzel nem kell foglalkoznunk. Maradt az izgatott visszaszámlálás.
Mindent egybevetve egyre jobban várom a tábort. Remélem nagyon sok élményben lesz részem.”

Simonfi Noémi az indulás előtt néhány nappal az alábbiakat írta:
„A lélegzetem is elakadt, mikor a Bolygótudományi Napon kihirdették, hogy Hanyecz Ottó mellett én vagyok a másik szerencsés a „két magyar fiatal” közül, akik július 22-én a huntsville-i U.S. Space & Rocket Centerben tartott űrtáborban részt vehetnek. Mikor megtudtam, még nagyon távolinak tűnt ez az utazás, és íme, már két hét sem választ el az indulástól. És hogy hogyan készülök ebbe a meghatározó élményt ígérő űrtáborba? Nagy lelkesedéssel! :)
A készülődés azzal a hosszú listával vette kezdetét, amelyiket Bacsárdi Lászlótól kaptunk meg. Ezen az összes, előkészülethez fontos pont megtalálható, amiket Kuczik Júlia és a családom segítségével lépésről lépésre kipipálhatok.
Az első pont, ami a listán szerepelt: „örülni a tábor kijutási lehetőségének”. Ezt természetesen azonnal és könnyedén teljesítettük. Az ezt követő feladatok; a kiutazáshoz szükséges papírok kitöltése, hivatalos eljárások intézése, amik a kiutazáshoz szükségesek – a neten elvégezhető regisztráció ellenére is – csak szülői segítséggel sikerült megoldanom. Ezzel párhuzamosan kezdtem el az angoltudásomat fejleszteni, és lehetőség szerint minél több űrkutatással kapcsolatos angol kifejezéssel bővíteni szókincsem. Remélem ez segíteni fog abban, hogy gördülékenyebben beszélgethessek a körülbelül 20-25 más országból érkező társainkkal!
Mivel én még csak mostanában kezdtem el a csillagászat témájában érdeklődni, nincsen semmilyen tapasztalatom az ilyen táborokkal kapcsolatban, ezért csak annyit tudok, amit Kuczik Júliától és Bacsárdi Lászlótól hallottam a programokról, és aminek az interneten utána tudtam nézni. Így különösen izgalmasnak hangzik, hogy olyan helyzeteket próbálhatok ki, amiket leginkább csak igazi asztronauták élnek át! Nagyon kíváncsi vagyok, vajon milyen lesz megnézni, milyen egy űrrakéta vagy űrhajó, szimulátorokkal különféle helyzeteket, például a súlytalanság közeli állapotot megtapasztalni! Ezen kívül azt várom a legjobban, hogy sok nemzetből érkező kortársaimat megismerhessem, és minél több barátságot köthessek ez alatt az egy hét alatt Amerikában.
Azt hiszem, már csak a bőrönd vár bepakolásra, a szüleim nyugtatásra, és egy az országot bemutató produkció megbeszélése, aztán irány a Nemzetközi Űrtábor!”

Kuczik Júlia személyében hosszú idő után ismét egy hölgy képviseli országunkat a Nemzetközi Űrtáborban. A tanárnő első munkahelye a nagyrozvágyi általános iskola volt, ahol szlovákiai - anyanyelvén történő - tanulmányai után lehetőséget kapott az általa oktatott tantárgyakban jól elsajátítani a magyar szakmai szókincset. 1994-től a Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégiumban helyezkedik el, mely intézmény ma is a munkahelye, az iskola székhelye – Sátoraljaújhely – pedig lakóhelye. Kuczik Júlia 18 éves szakmai tapasztalatát az oktatás-nevelés szakaszainak valamennyi szakterületén megszerezte. Diákjai kutatómunkát is folytatnak és eredményeik prezentálására országos szinten is lehetőséget kaptak már szlovák nyelven.
1999-től az intézmény igazgatója, a vezetői poszt betöltése során számos nemzetközi projekt koordinálásával foglalkozott európai uniós oktatási együttműködés és határ menti kulturális találkozók során. Tanítványaival sok partnerintézményt látogattak Európa-szerte a Comenius iskolai projektek révén. A legnagyobb szakmai élményt fizikatanárként a Belgiumban található Európai Űrkutatási Központ nyújtotta, ahol tanulóival egy teljes napot tölthettek el.

Az idei Nemzetközi Űrtábor helyi idő szerint 2010. július 24-én délután kezdődik az Amerikai Rakéta és Űrközpontban (U.S. Space & Rocket Center), és 2010. július 30-án ér véget.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020