Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeresen lezárult az Űrtábor
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2010.07.12 12:00.)

Gyomaendrőd városában július 10-én, szombaton reggel véget ért a MANT 2010-es Űrtábora.

A 2010. július 4-én, vasárnap délután kezdődött táborban összesen 39 diák vett részt. Közülük 3 fiú volt „helyi”, kettőt a tábor helyszínét is biztosító gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium támogatott. A részvevők közül 8 lány volt. 6 diák (plusz egy tanár) érkezett határainkon túlról – így Felvidék, Kárpátalja és Délvidék is képviselve volt az Űrtáborban.

Vasárnap este Dr. Kovács Béla, a Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, Solymosi János, a szervező Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) elnöke, valamint Zombori Ottó táborvezető nyitotta meg a tábort. Péntek este Várfi András gyomaendrődi polgármester fogadásával (főzőmester által készített finom halászlével) kezdődött a tábor zárása, amit a csapatvetélkedő második fordulója, valamint közel egy órás táborzárási ceremónia fűszerezett.

A tábor egy hete alatt tucatnyian tartottak előadásokat. Vasárnap este ismerkedési csapatjátékok, hétfő reggel leszállóegység-tervezés, hétfő délután roverezés és vízirakéta-építés valamint rádiózás, kedd délután robotrepülőzés és vízirakéta-indítás, csütörtök délelőtt sportvetélkedő, péntek délelőtt és délután pedig csapatvetélkedő biztosította a csapatverseny hangulatát. A négy versenyző csapat – Ciolkovszkij, Galilei, Kepler és Newton – közül végül a Galilei-csapat érte el a legtöbb pontot.


Előkészületek a vízirakétázáshoz.

Vasárnaptól péntek estig az űrtáborozók szorgalmasan figyelték a Nemzetközi Űrállomás átvonulásait (már amikor nem takarta felhő az eget), és többször előkerült Zombori Ottó távcsöve is. Az alföldi tájjal is megismerkedtek. Hétfő délelőtt az endrődi tájházat nézték meg, csütörtök délután a gyomai fürdőben, péntek délután pedig a Pájer-strandon lubickoltak. A szerdai nap pedig egy egész napos szarvasi kirándulásé volt, hajózással, nemzeti parkkal, ebéddel, szárazmalommal és nagyon finom főzött fagylalttal.


A táborozókat Farkas Bertalan űrhajós is meglátogatta, aki részt vett a keddi robotrepülőzésen, a Körös partján.


Csoportkép űrhajóssal és robotrepülővel.

A táborzárón minden résztvevő fiatal emléklapot kapott, valamint a Természet Világa Földközelben a világűr különszámát és a MANT frissen megjelent Űrtan évkönyv 2008-2009 kiadványát. Jutalmat kaptak a csillagászati/űrkutatási totó csapatonkénti legeredményesebb kitöltői, a határon túli fiatalok, a legfiatalabb fiú és a legfiatalabb lány (egy-egy nagy ajándékcsomagot). Az űrtábor „nagykövetéül” Tóth Mátét választották, aki a következő táborig látja el ezt a tisztséget.


Farkas Bertalant 30 évvel ezelőtti űrrepüléséről is kérdezték a táborozók. (Képek: Tóth Ferenc)

A tábor fő támogatói: BHE Bonn Hungary Kft.; Gyomaendrőd Város Önkormányzata; Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága; Pájer Kemping és Strand; Magyar Űrkutatási Iroda; Természet Világa szerkesztősége; Élet és Tudomány szerkesztősége – és még sokan mások...

Az érdeklődőknek már most a figyelmébe ajánljuk, hogy MANT jövőre is szeretné megrendezni hagyományos nyári űrtáborát!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019