Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nagy siker volt a Bolygótudományi Nap
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás , A Nap és bolygótestvéreink - 2010.03.23 08:30.)

Az ELTE Planetológiai Műhely és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) március 19-én rendezte Budapesten a Bolygótudományi Napot.

Az egész napos eseménynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Kara (TTK) adott otthont. A délelőtt 10 órai kezdésre nem csak hogy megtelt a lágymányosi épület alagsori nagy konferenciaterme, de a mellette levő másik terem is: több mint hatszázan – főleg középiskolás és egyetemi diákok – voltak kíváncsiak az előadásokra. A későn érkezőknek már csak állóhely jutott. Szerencsére a másik teremben is követhették az eseményeket egy nagy kivetítőn, a Galileo Webcast élő internetes közvetítése segítségével.


A zsúfolásig megtelt konferenciaterem közönsége. (Fotó: Trupka Zoltán)

A Bolygótudományi Napot Michaletzky György, a TTK dékánja nyitotta meg, majd Sik András, a rendezvény fő szervezője mondott bevezetőt és mutatta be a tavaly alakult Planetológiai Műhelyt. A szakmai előadások sorát Illés Erzsébet kezdte, bemutatva a Föld, mint bolygó különlegességeit. Timár Gábor a földfelszínről készült műholdfelvételekről beszélt. Hargitai Henrik a Naprendszerben található különleges és változatos felszínformákkal ismertette meg a hallgatóságot. Az első szünet előtt Horváth Ferenc a lemeztektonikáról tartott előadást.

A szervezők számos ajándékkal – például Mars-térképpel, folyóiratokkal, információs anyagokkal – kedveskedtek a regisztrált résztvevőknek. Lehetőség volt holdkőzetek és meteoritok mikroszkópos vizsgálatára. Sokan töltötték ki a Bolygótudományi Totót is.


Népszerűek voltak a holdkőzetek is a szünetben. (Fotó: Both Előd)

Az előadás-sorozat második felvonásában szó esett a Mars kutatásának legújabb eredményeiről (Sik András), a marsi sziklagleccserekről (Orgel Csilla), barlangokról (Deák Márton). Kereszturi Ákos előadásában az asztrobiológiát mutatta be, s összefoglalta, hogyan próbálunk az élet nyomaira bukkanni máshol a Naprendszerben.

Bacsárdi László, a MANT főtitkára röviden bemutatta az űrkutatás népszerűsítéséért dolgozó szervezet működését. Ezután Solymosi János elnökkel együtt átadták a MANT diákpályázatának, tanári pályázatának és logópályázatának a díjait.


A MANT pályázatainak győztesei. A 14-18 éves korosztályban legjobbnak bizonyult fiú (Hanyecz Ottó, balról a második) és lány (Simonfi Noémi, középen) utazhat nyáron Huntsville-be, az amerikai Nemzetközi Űrtáborba. Kísérőjüket, Kuczik Júliát (jobbról a második) a MANT egy a tanárok számára meghirdetett pályázaton választotta ki. A sor két szélén a MANT vezetői, Solymosi János elnök (jobbra) és Bacsárdi László főtitkár (balra). (Fotó: Trupka Zoltán)

A MANT az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen vak és gyengénlátó pályázókat is jutalmazott. A számukra szervezett speciális amerikai űrtáborba Velegi István és Ócsvári Áron utazhat majd.


A MANT „Ugródeszka: a Hold” című diákpályázatának legjobbjai a pódiumon. (Fotó: Czitrovszky Balázs)

A díjátadás kapott szót Lantos László és Rumi Tamás, akik a MANT-nak ajándékozták azt a nemzeti színű szalagot, amelyet kérésükre Charles Simonyi legutóbbi űrrepülése során magával vitt a Nemzetközi Űrállomásra.


Rumi Tamás, kezében a nevezetes, a világűrt megjárt szalaggal. (Fotó: Czitrovszky Balázs)

A szünetben a MANT tablóin megtekinthetők voltak a legjobb pályamunkák. A társaság egy éves ingyenes tagságot ajánlott fel a helyszínen belépőknek, valamint pályázatai résztvevőinek. Itt hirdették meg azt is, hogy a MANT 2010. július 4-10. között Gyomaendrődön űrtábort rendez a fiatalok számára, amire már lehet is jelentkezni.


A program kimerítő volt... (Fotó: Czitrovszky Balázs)

A Bolygótudományi Nap végéig kitartó hallgatóság megismerhetett a Marsra és a Phobosra indítandó űreszközökkel (Horváth András), a magyar Hunveyor egyetemi gyakorló űrszondákkal (Bérczi Szaniszló), a hazai részvétellel az ESEO európai egyetemi műhold építésében (Kocsis Gábor), a MaSat-1 első magyar egyetemi kisműholddal (Horváth Gyula). Vizi Pál Gábor bemutatta a „Magyarok a Marson” űrszondaépítő versenyt. A bolygótudományi totó eredményhirdetését követően Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője zárta a rendezvényt.

Az ELTE Bolygótudományi Nap fő támogatója az InfoPark Alapítvány volt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020