Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás
(Rovat: Álmuk a világűr, Navigáció és térképészet - 2009.11.15 15:55.)

Hogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

2009-től új hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy egy-egy év kiemelt témájául az űrkutatásnak egy jelentős, a hétköznapi életben is fontos szerepet játszó – és rohamosan bővülő – területét választjuk az Űrvilágnál. 2009-ben a választásunk a műholdas navigációra, helymeghatározásra esett. Ehhez kapcsolódóan írtuk ki képregénypályázatunkat.

A pályázók feladata, hogy maximum 12 oldalas, A5-ös oldalakból álló képregényt készítsenek az alábbi kérdések megválaszolására: Hogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket?

A pályázaton bárki indulhat (általános iskolás diákok, középiskolás diákok, egyetemisták/főiskolások, már dolgozó emberek vagy már/még nem dolgozó emberek), és a pályázók indulhatnak egyénileg vagy csapatban (maximum 5 fő alkothat egy csapatot). A beérkezett pályaműveket egy, az Űrvilág által felkért háromfős zsűri fogja értékelni ötletesség, érthetőség, kidolgozottság, látványvilág és a meghirdetett témának való megfelelőség szempontjából.

A pályaműveket korcsoportok szerint értékeljük (6-14 év, 15-18 év, 19-25 év, 25 év felett). A legjobb alkotások készítője mindhárom korcsoportban egy kézi navigációs GPS-készüléket nyer! Korcsoportonként a második helyezettek jutalma 10.000 Ft értékű, a harmadik helyezetteké 5.000 Ft értékű könyvutalvány. A pályázat összdíjazása 200.000 Ft, amit a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatása tesz lehetővé.

A képregények bármilyen technikával készülhetnek, a beadásukat elektronikus formátumban (digitalizálva, PDF-fájlként) kérjük. A beadási határidő 2009. november 20.

A részletes pályázati felhívásunk itt olvasható:
http://www.urvilag.hu/kepregenypalyazat
Innen a pályamunkák beadására szolgáló oldal is elérhető már.

A témához leginkább kapcsolódó rovataink:
Navigáció és térképészet
A GPS rendszer
Galileo

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020