Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Eseménydús hónap
(Rovat: Álmuk a világűr, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2009.10.27 08:30.)

Az elkövetkező hetekben számos hazai űrkutatási vonatkozású program, előadás és pályázatbeadási határidő várható. Ezekre most röviden újra felhívjuk olvasóink figyelmét.

A legközelebbi ilyen esemény mindjárt e hét csütörtökén, október 29-én következik. Az Űrcsillagászat Magyarországon egy egész napos szakmai konferencia, amelynek célja a hazánkban évtizedek óta folyó csillagászati vonatkozású, űrkutatáshoz kapcsolódó kutatási tevékenység áttekintése. Helyszíne az Budapesten ELTE lágymányosi északi épülettömbje. Bár a konferencia tudományos jellegű, a szervezők – az ELTE Csillagászati Tanszéke, a Magyar Csillagászati Alapítvány és a Magyar Asztronautikai Társaság – a csillagászat iránt érdeklődő közönség részvételére is számítanak.

November 10-én (kedden) Minden út a csillagokhoz vezet – és a Közlekedési és Műszaki Múzeum városligeti épületébe, ahol egész napos, nyilvános rendezvény keretében hallhatunk előadásokat a csillagászat és más tudományok, valamint művészetek szoros kapcsolatáról. Mindkét rendezvény illeszkedik a Csillagászat Nemzetközi Éve programsorozatába.

November 13-án (pénteken) 10 órai kezdettel tartja idei Ifjúsági Fórumát a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság. A helyszín az NKTH Irinyi János terme (1117 Budapest, Neumann János u. 1/c., földszint). Itt kötetlen formában fiatal magyar kutatók és egyetemi hallgatók mutatják be az űrkutatás különböző területein elért közelmúltbeli eredményeiket.

Beszélgetések a földönkívüliekről – földlakóknak. Ez a címe a Szkeptikusok XV. Országos Konferenciájának, amelyet november 14-én (szombaton) rendeznek Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában. Az előadásokat a tervek szerint élőben közvetítik majd a rendezvény honlapján.

A hamarosan lezáruló pályázatok közül megemlítjük, hogy a MiniSpaceWorld elnevezésű űrhajózási és csillagászati modell- és terepasztal-kiállítás science-fiction részlegének megtervezésére kiírt A sci-fi mestermunkái - pályázati felhívás kreatívoknak meghosszabbított beadási határideje november 1-jén jár le.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) november 15-ig várja azoknak az általános vagy középiskolai tanároknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének 2010 nyarán az Egyesült Államok nemzetközi tanári űrtáborában, s elkísérnék a diákok nemzetközi táborába a MANT ifjúsági pályázatának majdani két nyertesét is. (A diákoknak több idejük van pályázni, számukra a határidő csak 2010 februárjában jár le.)

Az Űrvilág saját képregénypályázatának beadási határideje november 20. Ide a műholdas helymeghatározással kapcsolatos munkákat várunk, minden korosztálytól!

Mindegyik említett rendezvényről és pályázatról írtunk már korábban is, a részleteket a lap alján felsorolt cikkek címére kattintva elérhetik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020