Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fiatalok írják - Európa felnő
(Rovat: Álmuk a világűr - 2009.07.10 14:00.)

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által 2008 őszén „Európa a világűrben” címmel meghirdetett esszépályázaton Varga Márton 1. helyezést ért el a dolgozatával. Ismerje meg az írást!

„Pályázatomat Európa felnő címmel írtam, amiben egy ESA tudós munkatársat interjúvoltam meg az eddigi európai fejlesztésekről és a jövőbeli tervekről. Természetesen a valóságban ez a beszélgetés sohasem zajlott le, Philippe Benford kitalált személy volt.” – írja az Űrvilágnak Varga Márton.

”Bár nem hinném, hogy Goethe éppen egy Mars-kutató szonda rögös és nehéz útjáról gondolkodott volna, amikor ezt mondta: de mégis tökéletesen ráillik minden egyes szonda fő feladatára. >>Hová megyünk?<< vagy >>hova fogunk menni?<< Ezek a legfőbb kérdések. Hiszen a Hold felszínét is előbb robotokkal kutatták, hogy tudják milyen az a hely, ahova embertársaikat küldeni fogják. Ugyanez a helyzet most, napjainkban, a Marssal is. Szondák és robotok hada indul a vörös bolygó felé, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy egyszer majd emberek járhassanak az alaposan tanulmányozott égitest felszínén. Hatalmas versengés után, a két szuperhatalom (USA, CCCP) közül végül Amerikáé lett az irányító szerep, és az űrkutatásban a mai napig a NASA van az élen. Rengeteg szonda, robot, tapasztalat és felfedezés áll mögöttük. Az amerikai űrügynökség hatalmas költségvetéssel rendelkezik, és több ezer alkalmazottja van. Bárhol is hallunk űrkutatásról, szinte bizonyosak lehetünk abban, hogy a NASA programjáról van szó. De ez most egy kicsit megváltozott.

A világ figyelme az Európai Űrügynökség szeme fényére, a Mars Express-re szegeződik. Hogy mi is a Mars Express, ill. mi is egyáltalán az Európai Űrügynökség, nos ezekre a kérdésekre, melyek további kérdéseket szülnek, vártam választ, s megkérdeztem egy ilyen téren rendkívül tájékozott embert: Philippe Benfordot. Aki már több, mint húsz éve foglalkozik űrkutatással. Philippe és kollégái rengeteget dolgoztak a Mars Express küldetésének kidolgozásában, így sok-sok mindent megtudhatunk tőle. Például a kezdeti nehézségeket, a jövőbeli terveket és persze az eddig elért eredményeket is. Mindezekre fény fog derülni (sőt sok másra is) a Philippel készült interjúban, melyet az elmúlt hetekben készítettem vele. Remélem, hogy aki eddig is érdeklődött a Mars Express küldetése iránt, az többet tud majd meg és aki nem, annak az érdeklődését remélem fel tudom kelteni.”

A teljes dolgozat a kapcsolódó linkeknél olvasható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020