Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Alapítvány a magyar űrrepülés 30. évfordulójára
(Rovat: Álmuk a világűr - 2009.04.25 13:00.)

Április 24-én délelőtt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban egy sajtótájékoztatón ismertették az Orion Alapítvány - a Magyar Emberes Űrrepülés 30. Évfordulójára programját.

Agárdi Ferenc felelevenítette a 4 évvel ezelőtti, 25. évforduló alkalmából tartott megemlékezést, és elmondta, hogy többen úgy érezték, azóta nem kapott elég figyelmet az 1980-as magyar űrrepülés. "Nem csak arról van szó, hogy egy magyar ember felment a világűrbe, hanem arról, hogy magyar tudományos eszközök felkerültek az űrbe" – mondta.

"A célunk a magyar űrrepülés 30. évfordulójának méltó megünneplése. Egyre több fiatal nem is tud már arról, hogy volt magyar a világűrben, és olyan magyar műszerek kerültek fel a világűrbe, amelyek mind a mai napig sikeresen működnek." – tette hozzá Gados György, az Orion Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki az alapítvány tervezett programjairól is beszámolt.

Az alapítvány 2010. május 26. és június 30. között kiemelt programokat fog szervezni. A sort a tervek szerint 2010. május 26-án egy ünnepi megemlékezés kezdi, amelyre az űrrepülésben részt vett összes űrhajóst szeretnék meghívni. Az ezt követő pár hétben hazai és nemzetközi szakemberek részvételével tudományos ismeretterjesztő konferenciákat rendeznek, amelyekkel elsődlegesen fiatalokat szeretnének megszólítani. A helyszín nem csak Budapest lesz, a lehetséges városok között van Pécs (Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben), valamint számos egyetemváros (Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged). Emellett egy, csak az űrkutatással illetve a magyar űrrepüléssel foglalkozó állandó kiállítást is szeretnének létrehozni. Az alapítvány létrehívja ifjúsági tagozatát, amelybe egyetemistákat és középiskolásokat várnak, és komoly szerepet szánnak nekik az alapítvány életében. Működtetnek egy weboldalt is (orionfund.hu, amely portálunkkal is együttműködik), amelynek gyűjtőoldal szerepet szánnak. Habár 2010 még messze van, az alapítvány már ebben az évben elindítja programjait: nyáron a Holdra szállás 40. évfordulója alkalmából egy tábort szerveznek a fiataloknak Magyar űrtábor – Orion holdbázis néven. (A tábort eddig, az elmúlt 15 évben a Magyar Asztronautikai Társaság szervezte.)

Az alapítvány tiszteletbeli elnöke az orosz Kubaszov űrhajós.

Dr. Magyari Béla, az alapítvány kurátora egy majdnem harminc éves űrhajós tévémacit mutatott fel, amely jelenleg restaurálásra vár, de a későbbiekben az alapítvány fontos szerepet szán a figurának.

A sajtótájékoztató végén Dancsó Béla (portálunk egyik rendszeres szerzője) Holdraszállás című könyvét dedikálta Magyari Bélával közösen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020