Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Irány az amerikai űrtábor!
(Rovat: Álmuk a világűr - 2009.04.08 13:00.)

Már csak három hét..., már csak két hét... és irány Amerika, az Egyesült Államok, Alabama állam, Huntsville! Vár minket az űrtábor az US Space & Rocket Centerben, most, 2009 tavaszán. Hogyan jut el oda két soproni, széchenyis diák? Mondhatnánk, egyszerűen: bejelentkezik a táborba, megveszi a repülőjegyet, az ESTA rendszeren keresztül megkéri a beutazási engedélyt és már csomagol is.

De valójában? Érdeklődik a fizika, az informatika, a technika-technológia és az űrkutatás iránt. Lang Ágota tanárnő felkészítése mellett számos versenyen vesz részt kiváló eredménnyel, például a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által közösen rendezett tudományos konferenciákon, a Természet Világa diákpályázatán, az Logo Országos Számítástechnika Versenyen, a Szegedi Tudományegyetem által rendezett természettudományos versenyen illetve pályázaton, a First Lego League vagy éppen a Magyarok a Marson versenyeken. Tagja a Széchenyi István Gimnáziumban szerveződött Husar – Hunveyor csoportnak.

Így figyelt fel ránk Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja, akinek felajánlása révén lehetőségünk nyílik részt venni az amerikai űrtáborban. (Nem a Nemzetközi Űrtáborban, amelyről nyáron beszámoltunk, de ugyanazon a helyen, egy tavaszi táborban – a szerk.) A „Start” egyre közeleg, mi pedig egyre izgatottabbak vagyunk. Kitöltöttük az űrtábor által kért nyomtatványokat, szüleink biztosítást kötöttek, megvásárolták a repülőjegyet. Nagy örömként ért minket, hogy az Új Európa Alapítvány „Segíthetek? MOL Tehetségtámogató Programja” hozzájárult az utazás költségeihez. A Vízummentességi Program keretében pedig valóban lényegesen egyszerűbben, könnyebben megszereztük a beutazási engedélyt. Szüleink gondolatban már csomagolnak, minket inkább azok a kérdések foglalkoztatnak, hogy milyen lesz a tábor. Látni fogjuk, milyen egy igazi űrruha, egy űrrepülő belseje, az irányítópult! Kíváncsian várjuk, milyen feladatokat kell majd végrehajtanunk. Lehetőségünk lesz vezetni az űrsiklót, űrsétát végezve megjavítani az elromlott alkatrészeit miközben a súlytalanság állapotát éljük át. És nem utolsó sorban akár életre szóló barátságokat is köthetünk korunkbeli amerikai fiatalokkal, akikkel a „küldetések” alatt szinte egy csapattá kovácsolódunk! És végezetül egy csipetnyit megismerhetünk Amerikából. Nézegetjük a tábor honlapját, hogy minél több információt összegyűjtsünk, élesítjük angoltudásunkat. Hálásak vagyunk a lehetőségért, igyekszünk legjobb tudásunk szerint megfelelni a feladatnak.

Bízunk benne, hogy kint szerzett tapasztalatainkat a későbbiekben itthon is hasznosítani tudjuk. Izgatottan számolunk vissza a „startig”. Szüleink pedig a hazaérkezésig.

Nickl István, Erdélyi Soma
Széchenyi István Gimnázium, Sopron


A 2008-as évben a Magyar Asztronautikai Társasság (MANT) Bacsárdi Lászlót [egyik szerkesztőnket - a szerk.] delegálta Magyarország küldötteként a tanári nemzetközi űrtáborba. A tábor zárásakor a szervezők egy ösztöndíjat ajánlottak fel neki: egy általa megnevezett középiskolás diák térítésmentesen vehet részt a 2008/2009-es tanévben a U.S. Space&Rocket Centerben (Hunstville, Alabama állam, USA) hetente induló űrtáborok valamelyikén. (A részvételi díj egyébként 700-1200 dollár között mozog.) Az űrtábor nyolcnapos programja során a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak – feledhetetlen élményeket átélve. Hazatérése után Bacsárdi László úgy döntött, hogy ezt az ösztöndíjat a Magyar Asztronautikai Társaság nevében felajánlja alma materének, a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjainak. Az ösztöndíjat elnyert fiatalok április 11-én indulnak a táborba, és április 19-én érkeznek haza Magyarországra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020