Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

1% az űrkutatás népszerűsítésére
(Rovat: Álmuk a világűr - 2009.02.11 13:00.)

Ha Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák az űrkutatást!

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) megkezdte a 2008-ra vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallására szolgáló egységcsomagok kiküldését. Az egyéni vállalkozóknak a 0853-as bevallásukat hamarosan, február 25-ig be kell nyújtaniuk.

Ebben az évben is adott a lehetőség, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalap után megállapított, határidőre befizetett adó 1%-áról egy kiválasztott közhasznú társadalmi szervezet javára. Ehhez csupán egy nyilatkozat kitöltésére van szükség. A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot lezárt, az adózó adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán is el lehet juttatni a meghatározott határidőig (május 20-ig) az adóhatóságnak. (Tavaly óta tehát egységes lett a leadási határidő: az adómegállapítás módjától függetlenül május 20. Ráadásul a nyilatkozat akár külön, a bevallás benyújtása után is beküldhető az adóhatóságnak!)

Még egyszerűbben, a személyi jövedelemadó bevallásával együtt, a nyomtatványgarnitúra részét képező perforált íven is lehet nyilatkozni. (Ezt az adóhatóság választja le a perforálás mentén, így az adózónak nem kell letépnie és külön borítékba helyeznie!). Munkáltatói adómegállapítás esetén, a munkavállaló az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon (vagy azzal egyező adattartalmú lapon) megtett rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve juttatja el a munkáltatóhoz legkésőbb 10 nappal a határidő előtt, tehát május 10-ig. Adóhatósági adómegállapítás esetén az adózó nyilatkozatához csatolva küldi meg az adóhatóságnak a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot. A nyilatkozattételre természetesen az elektronikus bevallás űrlapján is lehetőség van.

A hazai űrkutatók összefogását, az űrkutatási ismeretterjesztést és az ifjúság bevonását céljául kitűző társadalmi szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tavaly több mint 650 ezer forinthoz jutott az adófelajánlások nyomán, amit főként ifjúsági munkájának finanszírozására fordított. Az Űrvilágban is gyakran beszámolunk a MANT rendezvényeiről, például a diákoknak minden évben kiírt esszépályázatról, a nyaranta megrendezett Ifjúsági Űrtáborról, az Űrnap konferenciákról, ifjúsági fórumokról. Mivel a MANT szerény tagdíjbevétele mellett elsősorban a különböző pályázatokon megszerzett forrásokból működik, az adóforintokra is nagy szüksége van.

Az adófizetés kapcsán összeköthetjük a „kellemetlent” a hasznossal! Érdemes venni a minimális fáradságot, és kitölteni a bevalláshoz a rendelkező nyilatkozatot is. Meglepő módon az adózók túlnyomó többsége még mindig nem él ezzel a semmibe sem kerülő lehetőséggel, hogy valamely közhasznú szervezet általa is fontosnak tartott céljait támogassa az amúgy is befizetett adója 1%-ával! (Külön rendelkezés híján ez az 1% is az állami költségvetésbe folyik be.) Az érvényes rendelkezéshez fel kell tüntetni a Magyar Asztronautikai Társaság adószámát: 19011084-1-41. (A szám emlékeztetőül az Űrvilág honlap jobb oldali oszlopában, a MANT neve mellett állandóan olvasható.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020