Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

DIÁKPÁLYÁZAT: Európa a világűrben
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2008.10.15 12:00.)

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2009-ben is várja az űrkutatás iránt érdeklődő 11-18 éves diákok dolgozatait. A „nagyok” fődíja jövőre is egy amerikai űrtábori utazás lesz!

A Magyar Asztronautikai Társaság és együttműködő partnerei az ENSZ Világűrhét alkalmából hirdették meg az új pályázatot. A 2009-es dolgozatok témája: Európa a világűrben. Az oktatási intézményekben tanulók a 11-14 és a 15-18 éves korcsoportban (de legfeljebb a középiskola befejezéséig) pályázhatnak. A pályázatot a MANT Titkárságára (1027 Budapest, II. Fő utca 68. - vagy postacímére: 1371 Budapest Pf. 433.) lehet benyújtani. Beküldési határidő: 2009. március 1.


(Kép: spacetoday.org)

A pályázó feladata az, hogy elgondolásait – olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozású esszében – fejtse ki. A legfeljebb 8 oldal terjedelmű pályamunkát 2 példányban kérik. Az ábrák, rajzok, ha mellékletként szerepelnek, nem számítanak bele az oldalszámba. A beérkezett pályaműveket két külön kategóriában értékeli a szakmai zsűri: „általános iskolások” (11-14 éves) és „középiskolások” (15-18 éves).

Kategóriánként a két legjobb pályamű szerzője térítésmentesen vehet részt a MANT 2009. évi nyári magyarországi űrtáborában. Továbbá kategóriánként három-három helyezett részvételi díját az elért helyezés mértékében csökkentik. A 16. Magyar Ifjúsági Űrtáborban való önköltséges részvétel jogát minden pályázó (a korábbi években pályázó is) eredményétől függetlenül elnyeri. Tárgynyeremények is lesznek! A pályázat fődíja: részvételi lehetőség a NASA huntsville-i Nemzetközi Űrtáborban. Ezt a jogot a 14-18 éves kategóriában a legjobb dolgozatot benyújtó 1 leány és 1 fiú pályázó nyeri el, ha tud angolul, és a Nemzetközi Űrtábor befejeződése napjáig (július végéig) nem tölti be 18. életévét. Utóbbi két feltétel bármelyikének nem teljesülése esetén a soron következő legjobb dolgozat szerzője utazhat. A MANT az utazáshoz felnőtt kísérőt biztosít, az útiköltségről a nyertesnek kell gondoskodnia. (Az a pályázó, aki ezt a lehetőséget egyszer már elnyerte, újból nem kerülhet sorra.)

A pályázat eredményét 2009 áprilisában ünnepélyes keretek között hirdetik ki. 2009. január 5-én (hétfőn) 10 és 12, valamint 14 és 16 óra között konzultációra várják a leendő pályázókat és a pályázatra felkészítő tanárokat is a MANT irodájában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020