Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Oklevélátadás a Nemzetközi Űrtáborban
(Rovat: Álmuk a világűr - 2008.08.01 19:00.)

Augusztus 1-jén helyi idő szerint délben véget ért az amerikai Nemzetkozi Űrtabor. 21 ország 80 tanára és 96 tanulója vett részt a programban.

A tanároknak már egy nappal korábban, július 31-én este véget ért a tábor programjának hivatalos része. Este hatkor mindannyian átvehettük a program teljesítéséről szóló oklevelünket és a tábor során elhangzott előadások anyagait.

A diákoknak azonban a mai nap ért véget a program. A két magyar diák, Magyari Dóra és Hujber Áron is átvehette a program sikeres teljesítéséről szóló oklevelet. Rajtuk kívül még 42-en voltak diákok idén a Nemzetközi Űrtáborban. A 44 diák mellett 80 tanár érkezett Amerikából és további 23 országból. Néhányszor összefutottam a magyar tanulókkal a tábor napjai során, ilyenkor mindig hatalmas mosollyal az arcukon mondták, hogy minden rendben.

Miközben a diákok oklevélátadó ünnepségén ültem, egy pillanatra átfutott rajtam az elmúlt két nap néhány élménye. Együtt ebédeltünk Konrad Dannenberg és Walter Jacobi mérnökökkel, akik 1945 novemberében érkeztek Németországból Amerikába, hogy együtt dolgozzanak von Braunnal. Találkoztunk Alex A. McCoollal, a Space Shuttle Projekt egykori vezetőjével. Érdekes történeteket hallgattunk Ed Buckbee-től (a U.S. Space & Rocket Center egykori vezetőjétől, az amerikai űrtábor program alapítójától) az amerikai emberes űrrepülés kezdetéről és az első hét amerikai űrhajósról...

Magyarországi hazaérkezésünk után egy részletes beszámolóval jelentkezünk majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018