Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hunstville felé tart a magyar delegáció
(Rovat: Álmuk a világűr - 2008.07.24 07:40.)

Ma reggel 7.40-kor elindult a ferihegyi repülőtérről az amerikai Hunstville-be az a három fiatal, akik idén országunkat képviselik egy nemzetközi űrtáborban.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) esszépályázatán kiválasztott két fiatal, Magyari Dóra (a Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanulója), és Hujber Áron (a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanulója), valamint kísérőjük, Bacsárdi László ma reggel az Alitalia egyik járatával indult el Budapestről Milánón keresztül Atlantába. Egy éjszakázás után gépkocsit bérelve helyi idő szerint június 25-én este hat körül (magyar idő szerint 26-án hajnali egy körül) fognak megérkezni az Alabama állambeli Hunstville-be, a U.S. Rocket & Scapce Centerbe (Amerikai Rakéta és Űrközpont), hogy részt vegyenek a Nemzetközi Űrtáborban.


A tábor nyolc napja során a diákok – különböző csapatokba osztva – egy különleges tréningen vesznek részt, amely során az űrtevékenységgel kapcsolatos elméleti ismereteiket elmélyíthetik, és a holdi gravitációtól kezdve a víz alatti űrszondaszerelésen át az amerikai űrrepülőgép vezetéséig sok mindent kipróbálhatnak. Kísérőjük pedig kb. 25 nemzetközi, és 50 amerikai társával együtt egy nyolc napos továbbképzésen vesz részt, amelyen betekinthet abba, hogyan szeretnék kinevelni az amerikaiak az űrhajózás korának generációját. Természetesen az ő programjuk is tartalmaz majd a diákokéhoz hasonló szimulációkat.

Magyari Dóra A végtelenbe, és tovább, Hujber Áron pedig A nagy űr című dolgozatával ért el első illetve második helyezést a MANT A jövő űrhajózása címmel meghirdetett esszépályázatán, és - mivel mindketten tudnak angolul - ezzel elnyerték a jogot a Nemzetközi Űrtáborban való részvételre. A NASA meghívására a MANT 1993 óta küld ki diákokat (és egy kísérőt) ebbe a táborba.

Reményeink szerint a következő egy hét során bejelentkeznek majd itt az Űrvilág hasábjain, és beszámolnak legújabb élményeikről.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018