Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fiatalok a jövő űrhajózásáról
(Rovat: Álmuk a világűr - 2008.05.22 15:52.)

A Magyar Asztronautikai Társaság nemrégiben tartotta az éves ifjúsági esszépályázatának eredményhirdetését. A május 17-én az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetében tartott ünnepélyes alkalmon két kategóriában adtak át díjakat.

A legjobb pályázók űrkutatási és ismeretterjesztő könyv- és folyóiratcsomagokat nyertek, többek közt a versenyt támogató Élet és Tudomány, Természet Világa, National Geographic és Galaktika jóvoltából. Ezen kívül az élen végzett diákok ingyen vagy kisebb-nagyobb kedvezménnyel vehetnek részt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) nyári űrtáborában. A fődíj a középiskolás kategóriában – az idén is, mint évek óta hagyományosan – az amerikai űrtábori részvétel lehetősége volt.


A díjkiosztásra egybegyűltek a Csillagászati Kutatóintézet előadótermében.

A díjakat Horváth András, a MANT elnöke adta át. A pályázatokat Kelemen János főtitkár, a 15-18 éves korosztályból beérkezett pályamunkákat értékelő zsűri, illetve Spányi Péter, az általános iskolások dolgozatait bíráló zsűri elnöke értékelte. A vendéglátó intézet igazgatója, Balázs Lajos a több mint 100 éves csillagda történetéről tartott előadást.

A megírandó dolgozatok témája ebben az évben A jövő űrhajózása (emberes űrrepülés a XXI. században) volt. Ezen belül választható témakörök lehettek például:

  • expedíciók a Naprendszerben (Hold, Mars, stb.)
  • az űrturizmus jövője
  • a hosszú távú űrrepülések élettani és pszichológiai kihívásai
  • önfenntartó űrállomások és űrbázisok
  • kozmikus környezetvédelem

A fentieken kívül természetesen más, a címhez kapcsolódó témakör is választható volt. A pályázók éltek is a lehetőségekkel, használták a fantáziájukat, és – a zsűrielnökök elmondása szerint – nagyon jó pályamunkákat küldtek be.

Az első öt helyezett a 15-18 éves korosztályban:
I. Magyari Dóra
II. Hujber Áron
III. Keszthelyi Zsolt
IV. Farkas Anikó
V. Szilágyi Csaba

Különdíjban részesült még: Bényei Dániel, Horváth Bernadett, Sárog Noémi, Laszlovszky Tamás és Hegyesi Béla. A legjobb, határon túlról érkezett pályamunka Nagy Krisztiáné volt.

Az eredmények a 11-14 éves korosztályban:
I. Varga Márton
II. Polák Péter
III. Szalai Dániel

Különdíjas: Balogh Beatrix
Junior különdíj: Szabó Pál

Tanári elismerést kapott Piroska Ute (Székesfehérvár), Zloch Istvánné (Dunaújváros) és Rákász Mihály (Tatabánya).


A Huntsville-be utazó boldog győztesek. (Képek: Trupka Zoltán)

A 15-18 éves kategóriában a legjobb helyezést elért lány (Magyari Dóra) és fiú (Hujber Áron) részt vehet a Nemzetközi Űrtáborban. Az eredényhirdetésen elhangzott, hogy a MANT idén Bacsárdi Lászlót választotta a diákok kísérőjének, így idén nyáron ők hárman képviselik Magyarországot az amerikai Hunstville városában megrendezésre kerülő Nemzetközi Űrtáborban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020