Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nemzetközi sci-fi-író pályázat
(Rovat: Álmuk a világűr - 2005.01.25 14:20.)

Űrkutatási témájú tudományos-fantasztikus írásokkal lehet indulni egy nemzetközi pályázaton.

Az EURISY szövetség, a Norvég Űrkutatási Oktatóközponttal (NAROM) és az UNESCO-val közösen tudományos-fantasztikus írásművek elkészítésére pályázatot hirdet. A pályázat célja a fiatalok figyelmének felkeltése a világűr békés célú kutatásával kapcsolatban. A pályázók feladata elképzelni és leírni az űrkutatás jövőbeli fejlődését, a műszaki fejlesztéseket, a tudományos felfedezéseket vagy a világűrbeli életet.

Két korcsoportban hirdetik meg a pályázatot: 12-14 évesek és 15-17 évesek számára. A versenyen az EURISY tagjainak országaiban (így Magyarországon is), az Európai Űrügynökség (ESA) tagországaiban, illetve az UNESCO európai és észak-amerikai tagországaiban élő diákok vehetnek részt.

A megírandó történet kapcsolódhat a Naprendszer egy másik bolygójára történő utazáshoz, illetve az ott-tartózkodáshoz, idegen lényekkel való találkozáshoz, a világűrben végrehajtott építőmunkához, tudományos felfedezéshez, stb. Bármely téma mögött a világűr békés kutatásának és felhasználásának gondolata húzódjon meg. Minden ötlet érdekes lehet – ereszd szabadjára a fantáziád!

Az írásmű terjedelme legfeljebb 1000 (ezer) szó legyen. A történet íródhat angolul, a nemzetközi verseny közös nyelvén. Ugyanakkor magyar nyelvű dolgozatok is beküldhetők. A verseny hazai koordinátora, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szükség esetén gondoskodik a nemzetközi döntőbe továbbjutó művek angolra fordításáról. A MANT által felkért zsűri bírálja majd el a Magyarországról beérkezett dolgozatokat. Ezután korcsoportonként a legjobb két pályamunkát az EURISY-hez továbbítja. A végső győzteseket egy nemzetközi zsűri választja ki a résztvevő országok legjobbjai közül. A pályaművek legkésőbb 2005. május 15-ig be kell érkezzenek a verseny hazai koordinátorához. További részletekért, a jelentkezési lapért a MANT honlapját érdemes felkeresni. Információk angolul az EURISY honlapján is szerezhetők.

Mindkét korcsoportban a nemzetközi verseny első helyezettjének jutalma egy digitális fényképezőgép. A második és harmadik helyezetteket szintén jutalomban részesítik majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020