Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

5... Közelebb, közelebb, még közelebb
(Rovat: A Space Shuttle program - 2011.07.16 07:15.)

1995. február 3. A Space Shuttle nem csak az amerikaiak legkorszerűbb űrhajója volt, hanem egyúttal az is, amely komolyan „összehozta” az amerikaiakat az oroszokkal. Hogy hogyan?

Bár a két nagyhatalom űrbeli kibékülésének vitathatatlan eszköze a Szojuz-Apollo repülés volt, az igazi eredményeket hozó űrbeli együttműködés csak közel két évtizeddel később indult el, amikor az amerikai űrrepülőgép a Mir űrállomáshoz kezdett utasokat szállítani. Az első Mir-látogatás, az STS-63 pilótája, Eileen Collins mesél, hogyan jutottak közelebb és közelebb, egyre közelebb az oroszokhoz.


Az STS-63 volt az első shuttle-repülés a Mirrel való randevú, illetve a későbbi dokkolás gyakorlására. Az első terv az volt, hogy 1000 lábra közelítjük meg az űrállomást és ott megállunk. De a felkészülés során ráébredtünk, hogy ebből semmit sem fogunk tanulni. Közelebb kellett mennünk. Ekkor tettünk egy indítványt az oroszoknak, és egy hétnyi vita után a távolság 300 lábra csökkent. Aztán 100 lábra. Tovább gyakoroltunk és tovább mondogattuk: „menjünk közelebb”. A következő már az a pillanat volt, amikor az oroszok beleegyeztek a 30 lábba.


Aztán rögtön azután, hogy felszálltunk, az űrrepülőgép három manőverező hajtóműve elromlott. Egyikükben egy lyuk támadt, és nem használhattuk a rosszat, mivel pont az volt az, amelyik a Mir irányába nézett. Az oroszok nem tudták, hogy közel engedjenek-e így is, mivel beszennyezhettük volna az űrállomást a lyukból áramló hajtóanyaggal. De a NASA-s repülésirányítók és a mögöttük álló segítőik összedobtak egy tervet, amivel kiiktathattuk a rossz hajtóművet. Meggyőzték az oroszokat, hogy a megoldás összeállt, és nem fontos, ami történt, most már biztonságban vagyunk. Mikor az irányító központunk szólt, hogy az oroszok beleegyeztek a közvetlen randevúba, csak annyit mondtunk: „Már tudjuk!”. Vlagyimir Tyitov, aki velünk repült az űrsiklón, a Miren levő orosz barátaival már korábban rádiózott, és hallotta az orosz irányítástól érkezett híreket.


(Képek: NASA)

Visszatekintve, ez volt az egyik legnagyobb siker a Shuttle-Mir programban, mivel annak ellenére, hogy hiba támadt a repülés során, és három nap is beletelt, hogy egyezségre jutottunk, a repülés azt is megmutatta, hogy képesek vagyunk együtt dolgozni a világűrben. Tényleg képesek vagyunk összpontosítani erőinket ugyanazon célok érdekében.

Dancsó Béla

<< előző rész --- következő rész >>

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020