Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton az Endeavour
(Rovat: A Space Shuttle program, Az Űrállomás és az USA , Japán a világűrben - 2008.03.11 06:52.)

Az amerikai űrrepülőgép hét űrhajóst és a japán Kibo kutatómodul első nagy elemét szállítja a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Endeavour 21. startja Floridában éjszaka, magyar idő szerint ma (március 11-én) reggel 7:28-kor történt. A tervezett landolás március 26-án (közép-európai idő szerint már 27-én) lesz.


Az Endeavour (STS-123) személyzete. Balról jobbra: Rick Linnehan (korábbi repülései: STS-78, -90, -109), Takao Doi (STS-87), Robert Behnken (újonc), Mike Foreman (újonc), Gregory Johnson (pilóta, újonc), Garrett Reisman (újonc) és Dominic Gorie (parancsnok, STS-91, -99, -108). (Kép: NASA/K. Shiflett).

Az űrhajósok hosszú programja címszavakban: a háromelemű japán Kibo kutatómodul első darabjának felszállítása és felszerelése az ISS-re, egy kétrészes kanadai robotkar (Dextre) összeszerelése, és számos tudományos kísérlet elvégzése. A 16 napos küldetés a leghosszabb, amit valaha is teljesített a NASA az űrrepülőgéppel a Nemzetközi Űrállomásnál. Nem kevesebb, mint 5 űrséta szerepel a tervben. Az űrhajósok közül az újonc Garrett Reisman váltja majd az ISS 16. állandó legénységében jelenleg dolgozó Leopold Eyharts ESA-űrhajóst. A JAXA japán űrügynökséget Takao Doi képviseli.


Az ISS vázlatán a Dextre robotkar-párt és a Kibo most felszállítandó logisztikai modulját külön kiemelték. (Kép: NASA).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020