Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (Befejező rész)
(Rovat: A Skylab űrállomásprogram - 2004.07.11 08:21.)

Három rekorddöntő repülés és tengernyi tapasztalat megszerzését követően 25 évvel ezelőtt süllyedt vissza a légkörbe és égett el az első amerikai űrállomás.

A harmadik legénység 1973. november 16-án indulhatott az űrbe. A korábbi hagyományokkal ellentétben ezesetben három újoncot jelöltek ki az újabb időtartamrekord, 84 nap eltöltésére. Gerald P. Carr, dr. Edward G. Gibson és William R. Pogue sem úszta meg az előző legénység sorsát, érkezésükkor őket is ledöntötte lábukról a mozgásbetegség. Ők is űrséta időtartamrekordot állítottak fel, fényképezhették a Napot, a Földet és az akkoriban feltűnt látványos Kohoutek-üstököst. Végigvitték a 84 napos küldetést és abszolút csúcstartóként szállhattak le a Csendes-óceánra 1974. február 25-én. Velük egyben lezárult a Skylab-program személyzetes része.


Ezután az űrállomás automatikus repülésben keringett a Föld körül. Sajnos a hetvenes évek közepére a pénztelenség (vagy inkább az olajválság okozta világgazdasági sokk) a NASA-t is elérte. Bár szó volt róla, hogy a szovjet-amerikai közös repülésre igénybe veszik, majd a leendő űrrepülőgéppel való összekapcsolódás is szóba került, a Skylab lassan haldoklani kezdett. 1979-re nyilvánvalóvá vált, hogy nincs pénz az űrállomás pályán tartására addig, mire a „Luca székének” bizonyult űrrepülőgép-flotta ütőképes nem lesz, ezért a NASA lemondott róla. A légkör felső foszlányai lassan addig lassították a szerkezetet, míg végül elveszítette a keringéshez szükséges sebességét és 1979. július 11-én az Indiai-óceán felett belépett a légkörbe és megsemmisült. Nagyobb darabjai Ausztrália sivatagos vidékére hullottak le.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018