Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Létrejött az Űrparancsnokság
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Űrpolitika - 2019.09.23 07:15.)

A Fehér Házban Donald Trump elnök ünnepélyes keretek közt formálisan is újra létrehozta az Egyesült Államok Űrparancsnokságát.

Újra létrehozásról azért szólnak a tudósítások, mert az Űrparancsnokság (US Space Command, USSPACECOM) 1985–2002 között már létezett, azonban George W. Bush elnöksége idején feloszlatták, és feladatai a Stratégiai Parancsnoksághoz (US Strategic Command) kerültek, az így felszabaduló forrásokat pedig az Északi Parancsnokság (US Northern Command) létrehozására fordították. Trump elnök december 18-án leiratban utasította a Pentagont az Űrparancsnokság létrehozására, azzal a feladattal, hogy védje meg az amerikai javakat a világűrben, abban az időszakban, amikor az ellenséges országok egyre korszerűbb, műholdak elleni fegyverrendszereket fejlesztenek ki.

Az Űrparancsnokság vezetőjévé John William „Jay” Raymondot, a Légierő négycsillagos tábornokát nevezték ki, aki egyben (2016 óta) a Légierő Űrparancsnokságát (AFSPC) is vezeti. Az 57 éves tábornok 1984 óta áll a Légierő szolgálatában. Mostani kinevezését júniusban a Szenátus fegyveres erők bizottsága, majd a Szenátus egésze hagyta jóvá. A parancsnok helyettesi posztjára a (szárazföldi) Hadsereg tábornokát, James Dickinsont jelölik, az ő szenátusi jóváhagyása még folyamatban van.


Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke augusztus 29-én a Fehér Házban tartott ünnepségen formálisan is újjáalakította az USA Űrparancsnokságát. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt Mike Pence alelnök, a Nemzeti Űrtanács elnöke, Mark Esper védelmi miniszter és John Raymond tábornok, az Űrparancsnokság parancsnoka. (Kép: SpaceNews / Sandra Erwin)

Az USA Űrparancsnoksága a Védelmi Minisztérium (DoD, „Pentagon”) 11 parancsnoksága egyikeként működik. (A 11 parancsnokság közül hét földrajzi térségek szerinti hatáskörrel működik, hat a Föld felszínén kijelölt régiókért felel, a hetedik a világűrért. A további négy parancsnokság általános, a fegyveres erők egészére kiterjedő feladatokat lát el.)

Raymond tábornok az ünnepség után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy bár az új szervezet a korábban működöttel azonos néven jött létre, feladatai eltérőek, elsősorban azért, mert „az amerikai eszközök világűrbe juttatása kihívásokkal szembesül”. Ugyanakkor a világűr a nemzetbiztonság szempontjából létfontosságú területté vált, amely „ma már korántsem barátságos környezet” (nyilván katonai szempontból, mivel fizikai szempontból soha nem is volt az… – B.E.). A tábornok az új szervezet legfontosabb feladatának a konfliktusok megelőzését, megakadályozását tartja – elrettentő erővel. Egyértelműen megnevezte, hogy jelenleg Kína és Oroszország az a két állam, amelyek az amerikai műholdakat fenyegetik, mert elektronikus eszközeik és fegyverzetük gyors fejlődése következtében képesek lehetnek megbénítani vagy elpusztítani amerikai műholdakat.


Az Űrparancsnokság jelenlegi, az 1985–2002 időszakban használttól kissé eltérő címere. A fehérfejű rétisas, az USA címerállata az erőt és az éberséget jelképezi. A jobb karmában tartott olajág a világűr békés célú felhasználására utal, míg a bal karmában a tizenhárom nyílvessző az állampolgárok és a szövetségesek megvédéséhez szükséges erőt szimbolizálja. A háromszögre emlékeztető nyílhegyek alakja hagyományosan a világűrhöz kapcsolódik, és a változást és az innovációt jelképezi. A nyílvessző felfelé mutató csokra a Föld körüli pályán túlra törekvést jelzi. A Földön az óceánok kékek, a szárazföldek pedig ezüstösen csillognak, ahogyan az a világűrből látszik. A két Föld körüli pálya az Egyesült Államok területe fölött metszi egymást. A négyágú Sarkcsillag az állandó amerikai jelenlétre utal a világűrben. A fekete háttér a világűr sötétségét jeleníti meg. A sas feje fölé azért került négy, ezüstszínű csillag, mert az Űrparancsnokság parancsnoka egy négycsillagos tábornok lett. (Kép és a szimbolika magyarázata: spacecom.mil)

Az USSPACECOM induló létszáma 287 fő lesz, a szervezet egyelőre (ideiglenes jelleggel) Colorado államban a Peterson Légitámaszponton működik. Azt viszont még vizsgálják, milyen létszámra lesz célszerű felfejleszteni a jövőben az Űrparancsnokságot. A Légierő adminisztratív irányítását végző részleg a Pentagonban még azt is vizsgálja, hol helyezhetik el véglegesen az Űrparancsnokságot, a hat lehetséges helyszín egyike a Peterson Légitámaszpont. Raymond azt is bejelentette, hogy az Űrparancsnokság célja első lépésben az „induló működési kapacitás” elérése, a teljes működést a későbbi években érhetik el. Ehhez a 2020-as pénzügyi évben 83,8 millió dolláros költségvetést igényelnek, amiből 75,6 millió más területekről átcsoportosítandó, 8,2 millió pedig új növekmény.

Mark Esper védelmi miniszter elmondta, hogy az Űrparancsnokság újbóli létrehozása döntő lépés abban az irányban, hogy létrejöjjön az USA Hadseregének új, teljes értékű fegyvernemeként (ötödikként a Haditengerészet, a Tengerészgyalogság, a Szárazföldi Haderő és a Légierő mellett) az űrhaderő.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020