Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a legújabb RADARSAT holdak
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Környezetünk védelme , Navigáció és térképészet - 2019.06.13 07:15.)

A radaros távérzékelő holdak éjjel is, felhőkön keresztül is biztosítják a térképezést.

A RADARSAT Constellation Mission (RCM) a korábbi RADARSAT-1 (1995–2013) és RADARSAT-2 (2007-től) apertúraszintézis (távérzékelő, térképező) radarokat, azaz SAR berendezést használó kanadai műholdak programjainak egyenes ági leszármazottja. A legnagyobb újdonság az, hogy a korábbi egyetlen műholdhoz képest, itt most „konstelláció”, azaz egy kisebb műholdflotta (három hold) indítása történt. Ezzel az ún. időbeli felbontás javítható, azaz csökkenthető az azonos területek fölé történő visszatérés ideje. Ugyanakkor az azonos frekvenciasáv (a C-sáv) használata biztosítja, hogy a korábbi, illetve jelenlegi RADARSAT-2 adatokat alkalmazók minden további nélkül használják a három új műhold adatait, hisz a frekvenciasáv azonos: 5,405GHz-es.


(Kép: MDA)

A három új RADARSAT műhold együttes induló tömege (az üzemanyaggal együtt) 4200 kg, tervezett élettartamuk 7 év, és valamennyi a Canadian SmallSat Bus (más néven MAC 200) bázisán épült. A tervezett pálya 600 km magas, 97,74 fokos inklinációjú és 96,4 perc keringési idejű. Erről a pályáról – üzemmódtól függően – a letapogatható sáv maximális szélessége 20 és 350 km, míg az apertúraszintézis elvén működő radarral elérhető felbontás 5 és 50 méter közötti lehet. A radarok felülete 9,45 m2 (mérete: 1,37 m × 6,88 m), a műholdak energiával való ellátását egy-egy napelem biztosítja.


(Kép: MDA)

A műholdak építésének fővállalkozója a MacDonald Dettwiler and Associates (MDA), a tulajdonos pedig a Kanadai Űrügynökség (CSA), mely az irányítást és az adatfogadást a Saint-Hubert-ben (Kanada) található központjából végzi.

A SAR adatok fő alkalmazási területei a katasztrófavédelem és -elhárítás, valamint a tágabb értelemben vett ökoszitsztéma (mezőgazdaság, erdészet, partvidékek és mocsarak) folyamatos megfigyelése.

A műholdakon másodlagos hasznos teherként AIS (Automatic Identification System) transzpondereket is elhelyeztek. Ezeket a hajóflották követésében (pozíció-, irány-, és sebességadatok továbbítása a területileg illetékes tengerészeti központokba) használják.


A RADARSAT-2 és a Radarsat Constellation Mission (RCM) lehetőségeinek összehasonlítása

A műholdak indítását a SpaceX Falcon-9 rakétája végezte, teljes sikerrel. Az indításra a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont SLC-4E indítóállásából, június 12-én magyar idő szerint 16:18-kor került sor. A három műhold 17:13-kor, 17:17-kor és 17:22-kor vált el a rakéta végfokozatától (a SpaceX mellékelt fotója az utolsó műhold távolodását mutatja).


(Kép: SpaceX)

A mesterséges holdaktól az első bejelentkezést magyar idő szerint 18:30 körül várták az irányítók. A napelemek és antennák kibocsátása több napig is eltartó folyamat, amit egy több hetes tesztüzem követ majd.

A starthoz kapcsolódó rakétastatisztika:

  • A 72. Falcon 9 indítás 2010 óta
  • A 79. Falcon indítás 2006 óta
  • A 15. Falcon a Vandenberg Légibázisról
  • Az 52-es számú rakétatest második startja (első újbóli felhasználása)
  • Az idei 6. Falcon-9 start
  • Az idei 7. SpaceX start

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020