Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az amerikai űrhaderő terve
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Űrpolitika - 2018.07.24 07:15.)

Milyen feladatai lehetnek az Egyesült Államok Űrhaderejének, ha valóban létrehozzák olyan formában, ahogy Trump elnök júniusban bejelentette?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Űrtanácsa június 18-i ülése előtt Donald Trump elnök aláírta harmadik űrpolitikai rendeletét (SPD–3), valamint bejelentette, hogy a fegyveres erők hatodik fegyvernemeként egy új űrfegyvernem létrehozására utasítja a Védelmi Minisztériumot.


Trump elnök bejelentése az űrfegyvernem létrehozásáról a Nemzeti Űrtanács júniusi ülésén. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Az Egyesült Államok hadseregének (Armed Forces) fegyvernemei: a szárazföldi hadsereg (Army), a haditengerészet (Navy), a légierő (Air Force), a tengerészgyalogság (Marine Corps) és a parti őrség (Coast Guard). Ezekhez csatlakozik a jövőben egyenrangú hatodikként az űrfegyvernem (Space Force, USSF). Létrehozásához fogható jelentőségű átalakítás utoljára 1947-ben történt az USA Hadseregében, amikor önálló fegyvernemmé alakították a légierőt.


Az űrfegyvernem létrehozásáról szóló bejelentése után Trump elnök aláírta a harmadik űrpolitikai rendeletét. (Kép: White House Photo by Shealah Craighead)

Trump bejelentése nem volt előzmények nélküli, amerikai és katonai körökben ugyanis egy átfogóbb vita bontakozott ki arról, milyen eszközökkel lehet felvenni a harcot azokkal a fenyegetésekkel szemben, amelyeket a potenciális ellenségeik (itt az amerikaiak Oroszországra és Kínára gondolnak) jelentenek az amerikai űreszközökre. Elhangzanak olyan vélemények is, melyek szerint az Egyesült Államok nem áll készen egy űrháborúra. Egyesek orbitális Pearl Harbort vizionálnak, mert az űrnagyhatalmaknak megvannak az eszközeik arra, hogy megsemmisítsék azokat az amerikai műholdakat, amelyek a hadsereg számára hírközlési, navigációs és hírszerzési szolgáltatást biztosítanak. A vita egyébként több mint egy évtizede folyik, azóta, hogy Kína 2007-ben szándékosan megsemmisítette egy saját műholdját. A Légierő és a Védelmi Minisztérium köreiben már akkor felvetették, hogy ha egy ilyen támadás egy amerikai műhold ellen irányulna, az ellen az Egyesült Államok védtelen lenne. Az önálló Űrhaderő létrehozása mellett szóló fontos érv, hogy a világűrben merőben más fizikai viszonyok közepette kell a hadseregnek tevékenykednie, mint a szárazföldön, az óceánokon vagy a légtérben.


Az Egyesült Államok hadseregének fegyvernemei: a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet, a légierő, a tengerészgyalogság és a parti őrség. Ezekhez csatlakozik egyenrangú hatodikként az űrfegyvernem. (Kép: Wikimedia)

Természetesen ellenvéleményeket is megfogalmaznak, melyek szerint az Űrhaderő létrehozása jelentős és túlságosan bonyolult szervezeti átalakításokat igényel. Egyes ellenzők érvelése szerint a rendelkezéssel Trump militarizálja a világűrt. Ugyanakkor a Space News cikkírója szerint ez már évtizedekkel ezelőtt megtörtént, méghozzá még Eisenhower elnök idején, mert a NASA-t létrehozó 1958-as Űrtörvény csak a civil űrtevékenységet adta a NASA kezébe, miközben kifejezetten arról intézkedik, hogy a katonai vonatkozású űrtevékenység a Védelmi Minisztérium (DoD) felelőssége. Ennek nyomán hozták létre a DoD kebelében a fejlett kutatási projektek ügynökségét (ARPA, később DARPA), amely összefogja és irányítja a különböző fegyvernemeknél, elsősorban a szárazföldi hadseregnél, a haditengerészetnél és a légierőnél folyó űrtevékenységet.

Az Űrhaderő első feladata az lesz, hogy védje meg az amerikai tulajdont (eszközöket) a világűrben az esetleges ellenséges támadásoktól, háború esetén pedig mérjen csapást az ellenséges eszközökre. Az amerikai űrrendszerek megvédésének egyik módja a támadásokkal szemben ellenállóbb műholdak építése lehet, de megoldást jelenthet, ha a műholdakat többször felhasználható hordozórakéták alkalmazásával könnyen pótolhatóvá teszik. Emellett megelőző lépés lehet az ellenséges műholdpusztító fegyverek, eszközök megsemmisítése, még mielőtt azok eljutnának a szolgálati helyükre. Ezen kapacitások kifejlesztése ugyanakkor elrettentő hatással lehet egy világűrbeli háború megindításával szemben.

Az Űrhaderő további feladata lehet a világűr megtisztítása a veszélyes űrszeméttől. Ez háborús helyzetben az ellenséges műholdak kölcsönös, tömeges megsemmisítése esetén rendkívül fontos lehet, ugyanakkor új módszerek kifejlesztése és kipróbálása, bevetése békeidőben is előnyös. Az Űrhaderő egyben hasonló feladatokat is elláthat a világűrben, mint a Parti Őrség jelenleg a tengereken, tehát menti a bajba jutottakat, gondoskodik a törvények betartásáról és segít az országok és magáncégek között a világűrben kialakuló vitás helyzetek rendezésében. (Különös, hogy a Space News cikke többek közt a jog betartatását is említi, jóllehet éppen az Egyesült Államok az, amelyik jogi manőverekkel próbálja a nemzetközi jog szerint illegális tevékenységet, mindenek előtt az úgynevezett űrbányászatot az amerikai cégek számára legálissá tenni. – B.E.) Végül, az Űrhaderő közreműködhet a természetes eredetű kozmikus veszélyek (becsapódások) elleni védekezésben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020