Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

IGS Radar-6: japán kémműhold indult
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Japán a világűrben - 2018.06.12 14:15.)

Az űreszköz, amely a 6-os sorszámot viseli, valójában a japán „információgyűjtő műholdak” sorozatában a nyolcadik radaros elven működő darab.

Az IGS (Information Gathering Satellite) kémműholdas program megvalósítását Japánban az ezredforduló előtt határozták el, a szigetországot fenyegető észak-koreai rakétafejlesztések és kísérletek hatására. A sorozatban nagyfelbontású optikai és az apertúraszintézis elvén működő radaros műholdak is működnek. Az első, optikai és radaros párost 2003 márciusában állították pályára. Ez utóbbiak előnye, hogy éjjel-nappal, akár borult időjárás mellett is fel tudják térképezni a földfelszínt. A műholdak elsődlegesen katonai alkalmazása mellett az adatokat polgári célra, például katasztrófahelyzetekben a hatósági intézkedések támogatására is felhasználják.

A legújabb, IGS Radar-6 jelzésű műhold a Mitsubishi Electric vállalatnál élpült, a Japán Űrügynökség (JAXA) H-2A rakétáka állította pályára Tanegashimából június 12-én, magyar idő szerint 6:20-kor. Az IGS sorozatban ez a tizenhatodik megépült műhold, beleértve az optikai és a radaros változatokat is.


Az IGS Radar-6 feltehetően a japán radaros kémműholdak második generációjába tartozik, amelynek első képviselője a 2011 decemberében indított IGS Radar-3 volt. Részletes információk hiányában azonban egyelőre az is elképzelhető, hogy a mostani műhold már egy továbbfejlesztett, harmadik generáció kezdetét jelenti. (Kép: p-island.com / S. Matsuura)

A 6-os sorszám mögött valójában már nyolc radaros műhold áll, amelyekből hét állt sikeresen pályára. Egyrészt IGS Radar-2 néven kettő is készült – egy 2003-as sikertelen start során elveszett példány és a későbbi pótlása. Másrészt egy soron (sorszámozáson) kívüli, tartalék darab is pályára került ebből a típusból 2015-ben.

A mostani indítás volt a H-2A rakéta sorrendben 39. startja, ezek közül a 13., amelynek során IGS műholdakat bocsátottak fel. Idén már indult egyszer H-2A a Tanegashima űrközpontból, februárban éppen az IGS Optical-6 holddal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018