Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

AFSPC-11
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást , Kis űreszközök nagy szerepe - 2018.04.15 12:15.)

Amerikai katonai távközlési műhold indult Floridából geostacionárius pályára, utastársa még egy (vagy inkább két) kísérleti űreszköz volt.

Az AFSPC-11 jelzésű küldetés alkalmával a műholdak közvetlenül geostacionárius pályára álltak az Atlas-5 rakéta és annak Centaur végfokozata közreműködésével. A start a Cape Canaveral-i bázisról magyar idő szerint április 15-én 1:13-kor történt (világidőben és floridai helyi időben még 14-ét mutatott akkor a naptár). A műholdak mintegy 6 óra elteltével önállósultak.


A United Launch Alliance (ULA) Atlas-5 rakétája legnagyobb tolóerejű (551-es) változatának előkészítése a startra Cape Canaveral 40-es indítóhelyénél. (Kép: Alex Polimeni / Spaceflight Now)

A fő hasznos teher egy katonai célú távközlési műhold volt. Az AFSPC rövidítés feloldása Air Force Space Command, vagyis az Egyesült Államok légierejének űrparancsnoksága. Maga a távközlési hold (CBAS, Continuous Broadband Augmented SATCOM) az amerikai hadsereg különböző fegyvernemeinek szélessávú, biztonságos adatátvitelű műholdas távközlési igényeit kiszolgáló sorozat legújabb tagja. A másik, EAGLE rövidítésű, borzasztóan hosszadalmas eredeti nevű [Evolved Expendable Launch Vehicle (EELV) Secondary Payload Adapter (ESPA) Augmented Geosynchronous Laboratory Experiment] űreszköz fedélzetén a Pentagon megbízásából egy sor kísérletet végeznek majd, illetve önálló pályára helyeznek róla egy kisebb műholdat is.

Az EAGLE az Orbital ATK gyártmánya. Kialakításához a műholdakat a rakéta végfokozatához kapcsoló, gyűrűszerű adaptert módosították: napelemtáblákkal, fedélzeti számítógéppel, hajtóművekkel szerelték fel. A remények szerint az így létrehozható műholdplatform kialakítása rugalmasabb és olcsóbb lehet a jövőben. A katonai célú alkalmazásokhoz különösen fontos lehet az ötlet és a megvalósítás között eltelő minél rövidebb idő. Az EAGLE fedélzetére került egyik kísérlet a Mycroft nevű – nevét a regénybeli Sherlock Holmes detektív bátyjáról kapó – műhold. Ha minden igaz, ez egy negyedik generációs megfigyelő űreszköz kísérleti darabja, amellyel a geostacionárius pálya környékén keringő űreszközöket közelíthetik meg, figyelhetik és katalogizálhatják. Korábban (2014-ben) hasonló céllal indult az ANGELS műhold, valamivel a geostacionárius pályamagasság fölé. Ez novemberben fejezte be működését. A Mycroft mintegy 35 km-es távolságban repül majd az EAGLE-től, majd újra 1 km-es közelségbe manőverezi magát a program végrehajtása során. Aktív élettartama egy–másfél év lesz.


(Kép: ULA)

A mostani volt az ULA idei negyedik startja, ebből hármat Atlas-5 rakétával hajtottak végre. Az Atlas-5 típus neve mellett 2002 óta 76 űrindítás áll a táblázatokban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018