Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NROL-47
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Amerika hordozórakétái - 2018.01.13 12:15.)

Titkos amerikai kémműhold indult Kaliforniából, egy Delta-4 hordozórakétával – ebben a változatában az utolsóval.

Az űreszköz jelzése NROL-47, amiben az első három betű a kémműholdak üzemeltetésért és az adatok kezeléséért felelős amerikai kormányhivatal (National Reconnaissance Office) nevére utal. A startra január 12-én, magyar idő szerint 23:11-kor került sor a United Launch Alliance (ULA) Delta-4 hordozórakétájával.


(Kép: ULA)

A műhold titkos küldetésére való tekintettel csak találgatni lehet, hogy mit is rejtett a Delta-4 orrkúpja. A rakéta típusa, a start helyszíne és a repülés kezdeti iránya alapján azt sejtik a szakértők, hogy egy radaros technikát alkalmazó, éjjel-nappal és borult időben is a felszínt megfigyelni képes műholdról lehet szó, a Topaz sorozat ötödik tagjáról. Ugyanakkor a repülőgépek és hajók számára kiadott figyelmeztetések alapján úgy tűnik, az emelkedés első szakasza egy kicsit másfelé húzódik, ami felveti a gyanút, hogy a sejtés esetleg mégsem teljesen megalapozott...

A műhold még tavaly áprilisban, hajón érkezett meg a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontra, Alabama államból. A két fő rakétafokozat és az első fokozat két oldalsó segédrakétája is még tavaly összeállt, végül a hasznos terhet védő orrkúp decemberben került a helyre. A december 10-ére tervezett indítást azonban elhalasztották, hogy több idő maradjon a repülési elektronika (avionics) tesztelésére, amely most először azonos az ULA másik rakétatípusán, az Atlas-5-ön újabban használttal. A cél a rendszerek egységesítése.

Az indításhoz Delta-4 rakéta M+(5,2) változatát használták, aminek egyébként ez volt az utolsó repülése. A jelölés megfejtéséhez tudni kell, hogy az M betű az angol medium szó rövidítése, a Delta-4 közepes teljesítményű (alap) konfigurációjára utal. (Kis tolóerejű Delta-4-et is terveztek régebben, de az sosem valósult meg.) Első fokozata egy alapegységből (Common Booster Core, CBC) áll, amely az Aerojet Rocketdyne cég által gyártott RS-68 hajtóművel van felszerelve, és folyékony hidrogén és oxigén felhasználásával működik. A számok közül az 5-ös a hasznos terhet rejtő orrkúp átmérője méterben, a 2-es pedig a két oldalsó, szilárd hajtóanyagú segédrakétára utal. Ezeket az 1,5 m átmérőjű henger alakú egységeket az Orbital ATK gyártja.


A Delta-4 rakétacsalád. Az M jelzésűek lassan elfogynak, marad a Heavy. (Kép: ULA)

Az ULA fokozatosan kivonja a használatból a Delta-4 egy egységből álló első fokozattal rendelkező változatait, hogy csak a Delta-4 Heavy variánst tartsa meg. Abban az első fokozatot három CBC alkotja. Az Atlas-5 rakéták olcsóbbak, és egy idő után mindkét típust felváltja majd a fejlesztés alatt álló Vulcan hordozórakéta. Még két Delta-4 M start várható Kaliforniából, a Delta-4 Heavy viszont a 2020-as évek elejéig még biztos használatban marad.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018