Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra úton az X-37B
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2017.09.07 18:00.)

Az amerikai katonai miniűrrepülőt ezúttal egy Falcon-9 rakéta állította pályára Floridából, mielőtt még megérkezett volna Irma, a hurrikán...

A következő, nemrég 5-ös kategóriájúra erősödő hurrikán most még a Karib-tenger térségében tombol, de az előrejelzések szerint a hétvégén elérheti Florida partjait. Ezzel a fenyegetéssel a háttérben készítették elő a SpaceX szakemberei a Falcon-9 hordozórakéta legújabb repülését. A hasznos teher ezúttal az Amerikai Légierő (U.S. Air Force) titkos küldetéssel induló, ember nélküli, automata üzemmódban, siklórepülésben visszatérni képes űrrepülőgépe volt. Az X-37B-ből két példány készült eddig, amelyek korábban összesen négyszer repültek – mindig Atlas-5 rakétákkal startolva.


A Falcon-9 rakéta a Kennedy Űrközpont 39A állásából indult szeptember 7-én, magyar idő szerint 16 órakor. (Kép: SpaceX)

Az X-37B útja valószínűleg hosszú hónapokig, ha nem egy-két évig tart. Legutóbb a májusban véget ért OTV-4 (Orbital Test Vehicle Mission-4) jelű út 718 napon át tartott. A mostani OTV-5-ös repülés programjáról sem lehet sok mindent tudni, az X-37B katonai jellege miatt. Az biztos, hogy az űreszközről (vagy magáról a hordozórakétáról) a Föld körül több apró kísérleti műhold (CubeSat) kerül majd önálló pályára.


Az X-37B májusi landolása utána a NASA floridai űrközpontjának betonján. (Kép: USAF)

Bár ez az X-37B ötödik repülése – hogy pontosan melyik példányé a kettő közül, az sem nyilvános –, több elsőség is kapcsolódik hozzá. Most használják ki először az alkalmat külön kis műholdak pályára helyezésére. A szűkszavú, csak egyetlen kísérletről említést tevő előzetes információs anyag szerint a pálya hajlásszöge nagyobb lesz, mint a korábbi küldetéseknél, amikor az űrrepülő az egyenlítői síkhoz képest 38° és 43,5° közötti szögeket bezáró pályasíkokban keringett.

A Falcon-9 rakéta elhasznált első fokozatát ezúttal a szárazföldre, a felszállás helyétől délre, a Cape Canaveral bázis területére (Landing Zone-1) hozták vissza bő 8 perccel a felemelkedés után, épségben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018