Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Lockheed Martin húzhatja fel az új űrkerítést
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Katasztrófák ellen - 2014.06.04 07:15.)

Az Amerikai Légierő a mostaninál tízszer több űrszemétdarab követését reméli a 2018-ra elkészülő radartól.

A Lockheed Martin cég által megnyert megbízás 915 millió dollárjába kerül a Légierőnek (U.S. Air Force). Ezzel egy több évtizedes, már már korszerűtlenek számító rendszert váltanának le. A versenyben még a Raytheon cég indult.


(Kép: Lockheed Martin)

Az amerikai hadsereg egyesített űrirányítási központja (Joint Space Operations Center, JSpOC) felel a Föld körüli pályákon levő „forgalom” figyelésért. Ők adják ki a figyelmeztetéseket, ha egy már használaton kívüli űreszköz vagy törmelékdarabja veszélyes közelségbe kerülhet egy aktív mesterséges holdhoz, netán űrhajóhoz vagy űrállomáshoz. Ilyenkor a tulajdonosok – ha megtehetik – pályamódosító manőverrel térnek ki a lehetséges ütközés elől. Ezzel károkat előzhetnek meg, adott esetben az űrhajósok épségét védik, és nem utolsó sorban lassítják az űrszemét további, darabolódás útján történő szaporodását.

Az új radarrendszert a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Marshall-szigeteken, az Egyesült Álamok fennhatósága alatt levő Kwajalein-atollon telepítik majd. Ez egy jól ismert, kulcsfontosságú amerikai katonai bázis. Ahogy röviden nevezik, az „űrkerítés” S-sávú rádiófrekvenciát használ majd. A tervek szerint 2018-ra állhat üzembe. Az építő cég opciót szerzett egy másik hasonló radarállomás megépítésére, Nyugat-Ausztrália területén. Ha ez is megvalósul, a teljes megbízási összeg megközelítené a 2 millárd dollárt.

A Lockheed Martin és a Raytheon 2009 óta már kapott pénzügyi támogatást a légierőtől a fejlesztések elindításához. Az eredeti tervek szerint már 2012-ben szerződni kellett volna a megépítésre, de a költségvetési megszorítások közbeszóltak. Az új radar deciméteres méretkategóriájú darabokat tud majd megbízhatóan detektálni. A becslések szerint 200 ezer ilyen kering a Föld körül: elhasznált műholdak, rakétafokozatok, ezek darabjai. (A jelenlegi optikai és radaros módszerekkel mintegy 23 ezer darab követhető jól.)

A régi, 1961-ben felépített űrkerítést (Space Surveillance System) pénzügyi okokból tavaly zárták be. A VHF sávú (217 MHz-en működő) régi radar állomásai az Egyesült Államik déli részén találhatók. Természetesen nem ez volt az egyetlen űrszemétkövető rendszer az amerikai hadsereg fennhatósága alatt. Léteznek mind földi, mínd űrtelepítésű eszközök, optikai és rádiótartományban egyaránt. Egy C-sávú földi radart például nemrég helyeztek át Antiguából Nyugat-Ausztráliába. Ide kerül egy optikai teleszkóp is, amitől a déli félteke feletti lefedettség javítását remélik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020