Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NROL-67: új amerikai kémműhold
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2014.04.11 08:15.)

A részleteiben titkos indítás során egy feltehetően geoszinkron pályára szánt „hallgatózó” űreszközt bocsátottak fel.

A nagyteljesítményű Atlas-5 hordozórakéta startját hosszabb halasztás után, magyar idő szerint április 10-én 19:45-kor hajtották végre a floridai Cape Canaveral 41-es számú indítóállásáról. A jó kéthetes késés oka az volt, hogy az emelkedő rakéta követésére szolgáló, kulcsfontosságú egyik radarállomás meghibásodott. (Emiatt csúszik a SpaceX Dragon teherűrhajójának indítása is, amit most április 14-ére terveznek.)

Az NROL-67 jelű új űreszköz üzemeltetője a műholdas felderítésért felelős amerikai kormányügynökség, az NRO (U.S. National Reconnaissance Office). A program természetéből adódóan lényeges információt nem hoztak nyilvánosságra a műhold feladatával, műszaki paramétereivel, pályájával kapcsolatban. Ennek ellenére úgy tudni, hogy a műhold rádiós felderítést végez majd, az elektronikus kommunikációs csatornákat hallgatják le a segítségével.

Ez volt az Atlas-5 negyvenötödik startja, közülük a kilencedik műhold az NRO számára. A rakétát kínáló ULA (United Launch Alliance) idénre tervezett 15 indítása közül a mostani volt a harmadik. Ők készítik a Delta-4 hordozórakétákat is. Az ULA 2006 végi alapítása (a Lockheed Martin és a Boeing megfelelő részlegeinek összevonása) óta a most hajtották végre összességében a 80. startot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020