Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mini kémműholdak katonáknak?
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Kis űreszközök nagy szerepe - 2012.04.22 08:15.)

Az amerikai hadsereg kutató-fejlesztő szervezete nagy számú, jóformán „eldobható” kis távérzékelő műhold rajaival elégítené ki az alakulatok űrfelvételigényeit.

Akár kisebb harcoló egységek számára, mobil számítógépes eszközökre érkeznének azok a friss műholdfelvételek, amelyekkel a műveletek végrehajtását nagyban meg lehetne könnyíteni. A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) védelmi kutató ügynökség ötlete mintegy kéttucatnyi kis méretű, egyenként „csak” félmillió dollárba kerülő űreszközt vizionál. Ezek mindössze 2-3 hónapig maradnának igen alacsony pályán, ahonnan nagy felbontást érhetnének el a felszínről készítendő képeikkel. Az ilyen kis műholdakhoz nem volna szükség a földfelszínről indítható (nehézkesen bevethető) hordozórakétákra, hanem ennél rugalmasabban, repülőgépekről is startolhatnának. Ez rugalmasságot biztosítana a pálya megválasztásához is. Hasznos élettartamuk végén a kis műholdak beirányíthatók a sűrű légkörbe, ahol megsemmisülnek.


A SeeMe (Space Enabled Effects for Military Engagements) program előnyét szemléltető ábrán a 90 perc alatt egyetlen műholddal elérhető lefedettség (zöld sáv) és az ugyanennyi idő alatt robotrepülőgépek által megvizsgálható terület (piros kör) összehasonlítása látható. A levegőben dolgozó drónok hatótávolságát az üzemanyag-utántöltés korlátai is meghatározzák. (Kép: DARPA)

A rendszer bekerülési költsége így is töredéke volna a repülőgépekről végzett, hasonló színvonalú felderítésének. Ez utóbbi technika komoly logisztikai hátteret, üzemanyag-ellátást, javítóbázist igényel. A kis műholdak keringési idejét figyelembe véve, igény esetén legfeljebb 90 percen belül rendelkezésre állnának a katonák által igényelt felvételek egy megadott pontos helyszínről. (Arra nem tér ki a programot bemutató cikk, hogy mi történik éjszaka vagy borult idő esetén. - A szerk.) Ha a műholdak rajokban, egymás után érkeznek, a megoldás még sokkal hatékonyabb, mint a pilóta nélküli felderítő repülőgépekkel (ún. drónokkal) elérhető szolgáltatás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019