Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hallgatózás a világűrből
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2010.11.22 07:15.)

Amerikai nemzetbiztonsági szempontból igen fontos „óriásműhold” indult, amellyel a rádiós adatforgalmat ellenőrizhetik.

Magáról az NROL-32 jelzésű műholdról a legtöbb részletet – a program titkos céljára való tekintettel – nem hozták nyilvánosságra, de azért egy sor érdekes információ összeszedhető. Ami egészen biztos: a legújabb amerikai rádiós kémműhold november 21-én, magyar idő szerint 23:58-kor indult. (A starthelyen, a floridai Cape Canaveral 37. számú indítóállásánál akkor még este alig 6 óra volt.) Az indításhoz a jelenleg műholdak számára elérhető legnagyobb teljesítményű amerikai hordozórakétát (Delta-4 Heavy) használták.

Az NROL-32 tulajdonosa egy olyan amerikai kormányhivatal (U.S. National Reconnaissance Office, NRO) amely az összes kémműholdat kezeli – legyenek azok optikai távérzékelő vagy a mostanihoz hasonló „hallgatózó” űreszközök. Az NRO által gyűjtött adatokat a hadsereg és számos, a nemzetbiztonságért felelős amerikai kormányhivatal hasznosítja.


Az NROL-32, amely egyes állítások szerint „a világ legnagyobb mesterséges holdja”, 36 ezer km magas geoszinkron (vagyis 1 napos periódusú, de az Egyenlítőétől eltérő síkban fekvő) pályára kerül. Ez magyarázza azt is, hogy miért volt szükség a Delta-4 nehézrakétára. Civil elemzők szerint a műhold a Mentor nevű sorozat ötödik tagja lehet. Állítólag a hold egy igen nagy, akár 100 m-es átmérőt is elérő antennát fog kinyitni, ha eléri végleges pályáját.

Bár a Mentor holdak küldetése titkos, az űreszközök korántsem láthatatlanok. Sőt, nagy méretüknél fogva ezek messze a legfényesebbek a geoszinkron magasságban. Jócskán túlragyogják a hasonló magasságban keringő hagyományos távközlési, műsorszóró és meteorológiai műholdakat. Így amatőr műholdmegfigyelők kedvenc célpontjai. Hiába nyilvánvaló a most indult műhold célja, hogy pontosan milyen pozícióba manőverezik, a Föld melyik részét figyeli majd, az titkos – amíg csak a műholdfigyelők ki nem fürkészik. Az új eszközt vagy egy meglevő régebbi lecserélésére, vagy a hálózat bővítésére használják majd. Az előző Mentor műholdak 1995-ben, 1998-ban és 2003-ban Titan-4 rakétákkal indultak, a legutóbbit pedig ugyancsak egy Delta-4 Heavy emelte a magasba 2009 elején. A sorozat előtörténete két Magnum műholdig nyúlik vissza, amelyeket a Discovery űrrepülőgép fedélzetéről helyeztek pályára (STS-51C, 1985 és STS-33, 1989). Egy még korábbi kémműhold-generáció tagjai az 1970-es években Atlas rakétákkal startoltak Floridából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020