Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A figyelőrendszer az űrbe megy
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Környezetünk védelme - 2010.09.27 07:15.)

A Kaliforniából most indított mesterséges hold a Föld körül keringő űreszközökre leselkedő veszélyek – elsősorban űrszemétdarabok – jobb felderítésében segít majd.

Az 540 km magas napszinkron pályára állított SBSS (Space Based Space Surveillance) a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról emelkedett a magasba egy Minotaur-4 rakétával, szeptember 25-én, magyar idő szerint 18:41-kor. (E hordozórakéta-konfigurációnak a mostani volt a bemutatkozó repülése. A siker révén az Amerikai Légierő újabb olyan eszközzel rendelkezik, amivel akár 2 tonna tömegű műholdakat tud alacsony Föld körüli pályára juttatni.)


A start pillanatai. (Kép: Gene Blevins / LA Daily News)

Az SBSS egy 858 millió dolláros projekt keretében készült. Célja, hogy jelentősen javítsa az amerikai hadsereg képességét az űrbeli objektumok azonosítására és követésére. A jelenleg működő rendszer földi megfigyeléseken alapul. A stratégiai jelentőségű program révén növekszik az Egyesült Államok űrtevékenységének biztonsága. A követendő „célpontok” közt első helyen említendők az egyre szaporodó űrszemét darabjai. A használaton kívüli űreszközök és törmelékeik, továbbra is a Föld körül keringve, ütközési veszélyt jelentenek a működő mesterséges holdak és akár az embereket szállító űrhajók számára. További cél az esetleges ellenséges űreszközök elleni védekezés, a saját műholdrendszereket fenyegető hipotetikus támadások időben való észlelése. Az amerikai nemzetbiztonság és gazdaság (de világszerte a modern civilizáció) soha nem látott mértékben függ olyan műholdrendszerektől, amelyek például a helymeghatározást, az időszinkronizációt, a titkosított távközlést, az időjárás-előrejelzést biztosítják.

A követés kiterjesztése az űrre azzal az előnnyel jár, hogy a rendszer kevésbé függ majd az időjárástól, a napszaktól, a földrajzi helytől. A műholdat egy 30 cm-es átmérőjű távcsővel szerelték fel, melynek fókuszsíkjában egy 2,4 megapixeles CCD kamera működik. A kezdeti tesztek, pályamódosítások után a műhold jövő nyáron állhat teljes értékű szolgálatba.


Az SBSS a Föld körül. (Fantáziakép: Boeing)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020