Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Észak-Korea műholdat indított?
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2009.04.05 11:19.)

A nemzetközi közösség már egy ideje aggodalommal figyelte az észak-koreai rakétatechnika kipróbálására tett előkészületeket.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból (KNDK) ma, április 5-én, magyar idő szerint 4:30-kor bocsátották fel a hazai fejlesztésű Taepo Dong-2 rakétát. A hivatalos változat szerint egy távközlési mesterséges holdat (Kvang Mjong Szong-2) állítottak Föld körüli pályára – pontosabban egy olyan űreszközt, amely propagandaüzeneteket sugároz. A program valószínűleg iráni közreműködéssel készült.

A kísérlet kétségtelen célja, hogy demonstrálja: az ország immár olyan nagy hatótávolságú rakétával rendelkezik, amellyel adott esetben akár az Egyesült Államok területét (Alaszkát) is elérheti. Az USA, Japán és Dél-Korea egy ideje szoros figyelemmel kísérte az előkészületeket. A légvédelmi alakulataik felkészültek arra, hogy szükség esetén a rakétát megsemmisítsék. Erre végül nem került sor. Az elmúlt hetekben nagyfelbontású műholdas felvételek segítségével nyomon lehetett követni, ahogy a hordozórakétát felállítják, majd feltöltik üzemanyaggal. Kim Dzsong-Il észak-koreai vezető február 25-én személyesen is meglátogatta a létesítményt.

Észak-Korea a jelek szerint mit sem törődött a nemzetközi nyomásgyakorlással, újabb szankciók kilátásba helyezésével. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1718. számú határozata egyébként megtiltja, hogy a KNDK ballisztikus rakétákkal kísérleteket végezzen.


A KNDK északkeleti partjai közelében fekvő Muszudan-ri rakétabázis a világ legtöbbet fényképezett „titkos” katonai létesítménye. Ez a műholdkép 2009. március 24-én készült. A rakétaindító torony árnyékában látható világos foltok nyitott szintekre, s így valamilyen munkavégzésre utaltak. (Kép: DigitalGlobe)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020