Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Amerikai kémműhold zuhanhat le
(Rovat: A nemzetbiztonságért - 2008.01.27 10:03.)

Február-március környékén érhet Földet az a nagyméretű amerikai mesterséges hold, amely fölött elvesztették az irányítást. Hogy hol, az nem tudható előre...

Az információt tegnap az amerikai AP hírügynökség közölte, magukat megnevezni nem kívánó hivatalnokoktól szerzett értesülésekre hivatkozva. A titkos katonai felderítő mesterséges holdon nincs áramellátás és üzemanyag. Pályamagassága kb. egy hónapul belül csökkenhet annyira, hogy belép a Föld légkörének sűrűbb rétegeibe. Hogy ez pontosan mikor és hol történik, azt most még nem lehet előre tudni.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjétől származó, megnyugtatónak szánt információ szerint az illetékes amerikai kormányügynökségek folyamatosan „figyelemmel kísérik” a helyzet alakulását. Nem ez az első eset, hogy nagyméretű, elhasznált űreszköz esik vissza a Földre, amelyek egyes darabjai nem semmisülnek meg teljesen a zuhanás közben, és elérik a felszínt is. Ezek legtöbbször nem okoznak gondot. (Az is igaz, hogy jó részüket irányítottan léptetik be a légkörbe. - A szerk.) Ennek ellenére elképzelhető, hogy ez most nem így lesz. Felmerült, hogy szükség esetén a közelgő űreszközt megsemmisítik, de erről a lehetőségről az illetékesek még korainak tartották beszélni.

Amerikai részről a legnagyobb űreszköz, amely irányítás nélkül zuhant vissza, a 78 tonnás Skylab űrállomás volt 1979-ben. Akkor a részei az Indiai-óceánba és részben Nyugat-Ausztrália lakatlan területeire hullottak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020