Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szigorúan titkos orosz műhold
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást - 2002.12.25 18:14.)

Oroszország egy Molnyija M rakétával a pleszecki űrkikötőből sikeresen pályára állított egy titkos katonai műholdat, melynek a start után a Kozmosz-2393 jelzést adták.

A startot eredetileg még októberre tervezték, ám azt bizonytalan időre elhalasztották, amikor egy Szojuz hordozórakéta start közben felrobbant. (Tudni kell, hogy a Szojuz és a Molnyija M külsőre nagyon hasonló rakéták, és legfonosabb elemeik azonosak.) Végül a teljesen problémamentes indítás december 24.-én, közép-európai idő szerint 13:20-kor történt. A startra az Arhangelszktől 200 km-re lévő pleszecki űrközpontban, minusz 20 fokos hőmérséklet mellett került sor. A műhold a hordozórakéta negyedik fokozatáról 15:05-kor, egy erősen elnyúlt ellipszis pályán vált le.
(:A fordító megjegyzése: A használt hordozórakéta típusa, és a sajtóhírben közölt "erősen elnyúlt ellipszis pálya" alapján vélhető, hogy a pályára állított műhold egy Molnyija 3M katonai távközlési műhold. Ennek jellegzetessége, hogy a földközeli pontja mindössze 600, földtávoli pontja viszont valamivel több mint 40 000 km magasan van, keringési ideje 12 óra. A speciális pályának köszönhetően viszont a műhold egy keringéséből kb. 11 órát az északi félteke felett tölt, és ott képes összeköttetést teremteni a különféle orosz katonai vezetési pontok, illetve támaszpontok között.).Egy Molnyija M rakétát szállítanak a starthelyre

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020