Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A STEREO első eredményei
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2007.01.12 07:44.)

A NASA tavaly október 25-én felbocsátott STEREO űrszondapárosának mind a 16 műszere az első két hét ellenőrző mérései szerint hibátlanul működik.

A Hold gravitációs terét kihasználva 2006. december 15-én előbb az Ahead elnevezésű (vagyis az „elöl” haladó) szonda került végső, a Földénél kissé beljebb fekvő pályára. Ezt követi január 21-én a Behind a Földtől lemaradva. A manőverek folytán 1 év alatt a két szonda a Nap felől nézve 43 foknyi szögtávolságra kerül majd egymástól. Egyes plazmaműszerek – köztük a magyar részvétellel működő IMPACT – már néhány nappal a felbocsátás után értékelhető eredményeket küldtek, december 4-én pedig sikerült a SECCHI 5 teleszkópjának fedelét is kinyitni, és elkészültek az első – kiváló minőségű – korona- és napfelszín-képek, 2 hullámhosszon látható fényben és egy ultraibolya tartományban.


A négy képből álló mozaikot a STEREO Ahead szonda SECCHI/Extreme Ultraviolet Imaging Telescope műszerével extrém ultraibolya tartományban, 2006. december 4-én készített képeiből állították össze. A hamis színezésű képek a Nap légkörének kölönböző hőmérsékletű tartományait mutatják: a bal felsőtől indulva, az óramutató járásának irányában: 1 millió K, 1,5 millió K, 60-80 ezer K és 2,5 millió K. (Kép: NASA)

Bár rövidesen elérjük a naptevékenységi minimumot, december 5-én egy ilyenkor rendkívüli méretűnek számító, X9.0 erősségű (röntgensugárzásban az eddig mért 28. legerősebb) fler jelent meg a Nap keleti oldalán, melyet másnap ugyanarról az aktív területről egy alig kisebb, X6.5 méretű kitörés követett. A kísérő koronakitöréseket (CME) és az ezeket követő szoláris részecskeeseményt a SOHO-val egyidejűleg a STEREO műszerei is észlelték, a maximális részecskefluxust december 7-én. Az IMPACT LET detektora igen jó tömegfelbontásának köszönhetően sikerült elkülöníteni a Ne, Mg, Si és S elemeket a nagyenergiájú töltött részecskék között. Április elejére a két szonda szögtávolsága eléri a 3 fokot, amely már lehetővé teszi a sztereoképeknek köszönhetően a CME-k Nap-Föld irányú sebességének becslését is.

Dr. Kecskeméty Károly
(KFKI RMKI)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019