Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Mars dűnefoltjainak újabb magyarázata
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink, Űrszondák a Marsnál - 2006.09.04 07:44.)

A NASA Mars Odyssey szondájának adatai alapján úgy gondolják, hogy a poláris vidékeken időszakosan megjelenő sötét foltokat a szén-dioxid gejzírszerű kitörései okozzák.

A Mars déli pólusa közelében, a jégsapkán az ottani tavasz során néhányszor tíz méteres foltok jelennek meg, amelyek a tél közeledtével eltűnnek. (Mint emlékezetes, mintegy hat évvel ezelőtt a foltok felfedezésében és magyarázatában magyar kutatók jelentős szerepet játszottak. A Horváth András, Gánti Tibor, Gesztesi Albert, Szathmáry Eörs, Bérczi Szaniszló által felállított hipotézis szerint a dűnefoltok biológiai eredetűek is lehetnek. Az itt idézett amerikai sajtóközlemény azonban erről az elméletetről most nem tesz említést...)


A kb. 3 km-es képrészlet a Mars déli sarkvidékén készült a Mars Global Surveyor szonda kamerájával. (NASA/JPL/MSSS)

A Mars Odyssey infravörös méréseivel most azt mutatták ki, hogy a foltok hőmérséklete nem különbözik jelentősen a környezetükétől. Vagyis nem lehetnek jégmentes területek, inkább valamilyen, a jeget vékony rétegben bevonó képződményekről lehet szó.


Fantáziakép a Mars „gejzírjeiről” (R. Miller/Arizona State University)

A legújabb magyarázat szerint valahogy így kell végbemennie a folyamatnak: a légkörből a tél során kifagyó szén-dioxid (szárazjég) közé por- és homokrétegek kerülnek. Ahogy a napsugárzás erősödik, a befagyott viszonylag sötét színű anyag hamar felmelegedik. A hő hatására a szén-dioxid szublimálni kezd (elpárolog). A gáz nyomásának növekedésével egyes helyeken „gejzírjek” törnek fel, amelyek szétszórják az alul levő porszemcséket. Ezek az alakzatok láthatók aztán az űrfelvételeken. A kiszóródó, a ritka légkörben magasra emelkedő anyagból később több száz méteres alakzatok is kialakulhatnak. A kutatók eredményeikről a Nature című tekintélyes folyóirat augusztus 17-i számában írtak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020