Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Föld 3D-ben, négy műholddal
(Rovat: A hónap száma, Üzlet és munkahely - 2019.10.05 08:15.)

Az Airbus fejleszti a CO3D földmegfigyelési programot a Francia Űrügynökség (CNES) számára.

A CNES az Airbus-szal szerződött a CO3D (Constellation Optique 3D) kivitelezésére. E megállapodás értelmében az Airbus globális nagyfelbontású digitális felületi modellt (DSM) szállít. A 2022 végére várható indítást követően az Airbus gyártású, négy azonos műholdból álló CO3D konstelláció napi rendszerességgel fog 50 cm-es felbontású sztereó képeket küldeni az egész Földről. A felvett adatokat az Airbus által üzemeltetett, a CNES algoritmusait integráló felhőalapú feldolgozási láncba töltik fel abból a célból, hogy a Föld felszínéről élvonalbeli 3D-s térképét készítsenek.


(Fantáziakép: Airbus)

A kb. 300 kg tömegűre tervezett CO3D műholdak az Airbus optikai és radaros műholdjainak flottájához csatlakoznak majd, így erősítve ezzel is a vállalat képességét, hogy megfeleljen a nagyon igényes alkalmazások növekvő elvárásainak. A rendkívül innovatív és minden részében elektromos platform nemzedékének bevezetése révén ezek a rendkívül agilis műholdak új módszert valósítanak meg a képek felvételében, feldolgozásában és a Földre történő továbbításában. A négy Pléiades Neo műholddal együtt a CO3D konstelláció a nagyon nagy felbontású képek páratlan adatfrissítési gyakoriságát kínálja majd.

„A CO3D jelentős előrelépést jelent a globális földmegfigyelés szempontjából, kihasználva a legújabb Airbus újításokat, amelyek forradalmasítják a nagyon nagy felbontású 3D-s adatokhoz való hozzáférést” – mondta Jean-Marc Nasr, az Airbus Space Systems vezetője. „Ez a szerződés megerősíti az Airbus-t, mint a CNES és a francia hatóságok megbízható partnerét, és megerősíti vezető piaci pozíciónkat Európában és a világon.”

A CNES és az Airbus elkötelezett partnerséget alakított ki ezzel a projekttel. A két partner közötti integrált és agilis vezetés lehetővé teszi a megvalósítás optimalizálását, így elégítve ki mind a magán-, mind az állami igényeket. A CO3D konstelláció által begyűjtött adatok a program tudományos és védelmi intézményi partnerei számára lesznek elérhetők. A július elején lezajlott aláírási esemény során Jean-Yves Le Gall, a CNES elnöke kijelentette: „Az új generációs optikai műholdas konstelláció, a CO3D a francia ambíciót és találékonyságot testesíti meg, és új korszakot nyit a Föld megfigyelésében. Ez nagyobb frissítési gyakoriságot, jobb teljesítményt és nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. A CNES és az Airbus közötti partnerség tökéletesen illusztrálja a francia kiválóságot az űrből történő földmegfigyelés terén.” (Forrás: Airbus közlemény)

Egy interjúban Philippe Pham, az Airbus Space Systems (Earth observation, navigation and science) vezetője elmondta, hogy a CNES alig 100 millió eurót (112 millió dollárt) fektetett be a négy műholdba. Az Airbus „valamivel többet szállít, mint ami a CNES részével egyenértékű” – mondta. Pham szerint az Airbus a szerződést első lépcsőfoknak tekintik a további „20 plusz” műhold nagyobb kötelékéhez. A kötelék célja kettős: képek szolgáltatása a francia kormánynak, beleértve a tudományos és katonai felhasználókat, valamint képfelvételezési képesség az Airbus számára, kereskedelemi forgalmazás céljából.

Pham beszélt az Airbus azon szándékáról, hogy minél hamarabb kibővítsék a kezdeti négy műholdas konstellációt, az ügyfelek érdeklődési körébe tartozó területekre való gyorsabb visszatérés iránti igény miatt. Az Airbus ügyfeleket és partnereket keres arra, hogy közösen finanszírozzák a jövőbeli CO3D műholdakat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020