Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

1327 csillag és a big data
(Rovat: A hónap száma, Idegen civilizációk? - 2019.06.27 13:15.)

Egy kutatás most lezárult részeként ennyi csillagot vizsgáltak meg, de semmiféle technomarkert nem találtak. Viszont az adatok egy része mindenki számára hozzáférhető, és az egészből leszűrhető némi tanulság is.

Az ún. Breakthrough Listen (BL) program egy 160 fényéves sugarú gömbön belül, a csillagok 80 százalékát megfigyelve kereste az esetleges technikai civilizációk nyomait. Az eredmény pedig közel 1 petabájt információ (ha ez zene lenne, akkor 2 ezer évig hallgathatnánk). Ehhez több ezer órányi, több milliárd csatornán keresztül folytatott fülelésre volt szükség (Green Bank rádiótávcső, West Virginia, USA és Parkes rádióteleszkóp, Ausztrália), magát a keresést pedig Jurij Milner orosz milliárdos finanszírozza 10 év alatt százmillió dollárral.


A Green Bank-i rádióteleszkóp. (Kép: NRAO / AUI / NSF)

Mindezt leginkább nem azért érdemes egyáltalán megemlíteni, mert az eredmények relevánsak lennének. Éppen, hogy nem azok. Csupán annyi derül ki belőlük, hogy a Tejútrendszer csillagainak számosságához képest elhanyagolhatóan kevés csillag körül nincs értelmes és számunkra észlelhető technikai civilizáció. Ezzel már csak azért sem vagyunk sokkal előrébb, mert tekintettel a szó szerint csillagászati számosságú, potenciális célpontra, több mint kérdéses, hogy azt a kérdést, hogy egyedül vagyunk-e, „kimerítéssel”, vagyis azzal, hogy minden számításba jöhető helyet megvizsgálunk, a jelenlegi tempó mellett képesek leszünk-e valaha is megválaszolni.


A Parkes rádióteleszkóp. (Kép: ATNF / CSIRO)

Úgyhogy két dologgal próbálkozhatunk: vagy egy elmélet kidolgozásával, amely eléggé leszűkíti a lehetséges keresések fázisterét (és ami egyelőre nem sikerült). Vagy pedig egy olyan, új technológia létrehozásával, amely ahhoz fogható előrelépés lenne, mint amekkora a modern számítástechnika volt a hagyományos számoláshoz képest. És akkor megtehetnénk azt, hogy a big data által alkalmazott megoldáshoz hasonlóan előbb minden lehetséges információt begyűjtenénk, és csak utólag, nem pedig előre meghatározott szempontok alapján próbálnánk mintázatot találni benne. Ehhez azonban pl. olyan óriási adattárolókra lenne szükség, amilyenekről ma még nem is álmodhatunk. De persze hátha majd valamikor, később, esetleg emberöltők vagy évszázadok múlva. Vagy hátha addigra már lesz egy használható elméletünk.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020