Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sorban a negyedik
(Rovat: A hónap száma, Kínai műholdak , A nemzetbiztonságért - 2018.03.19 14:15.)

Tavaly december óta negyedik alkalommal indítottak hasonló kínai kémműholdat, ugyanonnan, ugyanolyan rakétával.

Március 17-én, magyar idő szerint 8:10-kor Csiucsüanból (Jiuquan) emelkedett a magasba egy Hosszú Menetelés-2D rakéta, hogy pályára állítsa az LKW-4 jelzésű kínai földmegfigyelő műholdat. Nyugati elemzők szerint a nagyfelbontású felvételeket készítő űreszköz katonai alkalmazásokra, kémműholdnak készülhetett. A sorozatot nemrég, tavaly decemberben kezdték két starttal, majd az LKW-3 idén január 13-án állt alacsony Föld körüli pályára.


Az LKW-4 indítása a kétfokozatú Hosszú Menetelés-2D hordozórakétával. (Kép: Xinhua)

A kínai hírközlő szervek szűkszavúan csak távérzékelő műholdként említik az LKW sorozat tagjait. Műszaki paramétereikről, az adatokat felhasználó szervezetekről vagy intézményekről semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra. Az indítás időpontját sem jelezték előre. Mindez erősíti a gyanút, hogy katonai célú programról lehet szó. Amerikai követési adatok szerint az LKW-4 mintegy 500 km magas poláris (97,3°-os hajlásszögű) napszinkron pályára került, ugyanolyan típusúra, mint a konstelláció előző három tagja.

A szombati indítás volt Kínából idén már a nyolcadik. Világviszonylatban 2018-ban eddig összesen 25 űrindítást hajtottak végre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020