Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Vega tizedik startja
(Rovat: A hónap száma, Környezetünk védelme , A nemzetbiztonságért - 2017.08.03 07:15.)

A szilárd hajtóanyagú európai rakéta két izraeli gyártású műholdat állított alacsony Föld körüli pályára Kourouból.

A start augusztus 2-án, magyar idő szerint 3:58-kor történt Francia Guyanából. (A helyszínen még az előző napot mutatta a naptár.)


Pillanatkép az indítás előkészületeiből: a Vega rakéta Zefiro-23 hajtóművel felszerelt második fokozata felkerül az első fokozat tetejére. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG, P. Piron)

Az új űreszközök egyike, a 264 kg starttömegű VENµS (Vegetation and Environment monitoring on a New Micro-Satellite) izraeli–francia együttműködés keretében egyrészt földmegfigyelő, másrészt technológia kísérleti feladattal készült. A mikroműhold poláris napszinkron pályán működik majd, 720 km magasságban. Kamerája 12 optikai és közeli infravörös színben érzékeny, egyebek mellett a növényzetet, a tengerparti zónákat, a gleccsereket figyelik vele. Más földmegfigyelő holdakkal ellentétben nem globális lefedettségre törekednek, hanem inkább a több mint 100 előre kiválasztott helyszín minél sűrűbb megfigyelését tűzték ki célul. A műhold fedélzetén egy kísérleti ionhajtómű működését is vizsgálni fogják a küldetés második szakaszában, amikor a pálya felszín feletti magasságát 410 km-esre csökkentik. Ez mintegy két és fél év múlva várható. Ekkor a megnövekvő légellenállás folyamatos kompenzálása lesz a feladat.


A Venµs műhold június 29-én, nem sokkal az Izraelből Dél-Amerikába való megérkezése után. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG, P. Baudon)

A Vega másik hasznos terhe, a 368 kg-os OPTSAT-3000 az olasz hadsereg kémműholdja, nagy (kb. fél méteres) felbontású optikai felvételeket készítenek majd vele. Az olasz radaros katonai kémműholdak (COSMO-SkyMed) után ez az első, amelyik a látható fény tartományában végez megfigyeléseket. Működési élettartamát 6 évesre tervezik. Mindkét most felbocsátott műholdat az Israel Aerospace Industries vállalat építette.


Az OPTSAT-3000 a Föld körül. (Fantáziakép: Olasz Védelmi Minisztérium)

A világűrbe juttatott össztömeg 982 kg volt, ebből 672 kg-ot tett ki a két műhold. A többi a szükséges adapterek és tartószerkezetek tömege. Az idén már második alkalommal indított Vega rakétán most mutatkozott be egy svájci–olasz fejlesztésű, újfajta, a korábban alkalmazottnál könnyebb és olcsóbb orrkúp. A borítás szerepe a hasznos teher védelme a légkörben való felemelkedés alatt. Az új technológiát az Ariane-5 rakéta június 28-i indításakor alkalmazták először.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018