Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egyszerre 104 műhold
(Rovat: A hónap száma, India a világűrben , Kis űreszközök nagy szerepe - 2017.02.16 07:15.)

Ezzel a teljesítménnyel vette át az első helyet az űrrekordok könyvében a szerdán indított indiai PSLV hordozórakéta.

Bár maguk a műholdak többnyire aprók, a biztonságos pályára állításuk ekkora számban nem kis teljesítmény. A PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakéta mostani startja volt az űrtevékenység történetében az az indítás, amelynek során egyszerre a legnagyobb számban juttattak Föld körüli pályára műholdakat. A helyszín a Satish Dhawan Űrközpont (Sriharikota szigete), a pontos időpont február 15-én magyar idő szerint 4:59 volt.


Indul a PSLV rakéta, 104 műholddal. (Kép: ISRO)

Meg sem kíséreljük részletesen bemutatni a hasznos teher mind a 104 darabját. Az indítás „főszereplője” mindenesetre az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organization, ISRO) Cartosat-2D nevű földmegfigyelő műholdja volt. A maga 714 kg-os tömegével messze ez a legnagyobb azok közül, amelyek helyet kaptak a rakéta orrkúpja alatt. Feladata többek közt a földfelszín térképezése, a településtervezés segítése, a partvidékek és a vizek vizsgálata lesz.

A kis műholdak zöme olyan konstellációba kerül, amelynek tagjai alacsony Föld körüli pályákon „szétszórva” bolygónk folyamatos megfigyelését végzik. Összesen 96 műhold két San Franciscó-i érdekeltségű cég üzemeltetésében működik majd. Az egyik a 2010-ben alapított Planet (korábban Planet Labs), amely most 88 műholddal közel megduplázza a már pályán levő űreszközeinek számát. A korábbiak főleg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről kerültek önálló pályára. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy az ISS pályahajlása miatt a kis műholdak fedélzetén elhelyezett kamerák nem láthatták bolygónk felszínét magasabb földrajzi szélességeknél. Ezen segít most a poláris pályára került kisebbfajta műholdsereg. A Planet történetében ez már a 15. indítás, de eddig a legnagyobb számú műholddal.


A Planet Flock-3p sorozatába tartozó 88 műholdja (Dove) a PSLV rakétával való indításuk ellőtt. Méretük nem nagyobb, mint egy kenyérpirítóé, tömegük egyenként 4,7 kg. Nagyfelbontású kamera, kinyitható napelemek és gyors adatlesugárzásra alkalmas kommunikációs berendezés van rajtuk. (Kép: Planet)

Bár ezek a kis műholdak nem képesek olyan finom felbontásra, mint a nagyobb méretű, drágább kereskedelmi távérzékelő műholdak, viszont a nagy konstellációnak köszönhetően lényegében folyamatosan szemmel tudják tartani az egész Földet. A 88 új Dove műhold startja alig két héttel követte a bejelentést, hogy a Planet felvásárolja egyik versenytársát, a Google tulajdonában álló Terra Bella céget. A Terra Bella üzemeltetésében jelenleg hét nagyobb felbontású földmegfigyelő hold működik.

A másik kaliforniai cég, amely most 8 műholddal vette ki a részét a PSLV rakéta hasznos terhéből, a Spire (Spire Global). A Lemur-2 nevű űreszközök tömege 4,6 kg. Ezek nem a földfelszínt figyelik, hanem a légkörön áthaladó GPS rádiójelek megfigyelése révén légközi hőmérsékleti és páratartalom-profilokat állítanak elő, amivel az időjárás-előrejelző modellszámításokat tudják pontosítani. A Lemur-2 holdak másik feladata a partoktól távol tartózkodó tengeri hajók figyelése. A cég eddig 21 CubeSatot indított már, amelyek egy része már bevégezte működését.

A PSLV rakéta fennmaradó helyein két indiai, valamint izraeli, holland, svájci, kazah és az Egyesült Arab Emírségekből származó CubeSatok osztoztak.


A külföldi nanoműholdak holland gyártmányú négyes csomagokba (QuadPack) kerültek, amelyeket ilyen tömeges startokhoz fejlesztettek ki. (Kép: Innovative Solutions in Space)

A mostani volt a megbízható PSLV rakétatípus 38. sikeres startja egyhuzamban. Ami a műholdak darabszámát illeti, az eddigi rekordot majdnem háromszorosan sikerült megdönteni. Az előző csúcstartó az orosz–ukrán Dnyepr rakéta volt, amely 2014-ben 37 műholdat juttatott fel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018