Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kétszáz rádióamatőr műhold
(Rovat: A hónap száma, Kis űreszközök nagy szerepe - 2014.03.12 07:15.)

A valaha indított legtöbb, 437,24 MHz frekvencián sugárzó apró műhold készülődik a márciusi startra.

Ha minden a tervek szerint alakul, a 315 km és 325 km közötti magasságban húzódó, 51,5°-os hajlásszögű pályákra kerülő űreszközöket szállító KickSat műhold a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájának „potyautasaként” jut ki a világűrbe, március 16-án. A rakéta elsődleges hasznos terhe egyébként a következő Dragon teherűrhajó, amely a CRS-3 jelű repülésén ellátmányt visz a Nemzetközi Űrállomásra.

Így indulnak majd a Sprite-ok a percenként 10-et forduló KickSat műholdról. A 32 sorban elhelyzezett lapkák 7,5 másodperc alatt repülnek ki, 10 cm/s sebességgel.

Az összesen kétszáz Sprite nevű holdacska egy háromegységes (3U) CubeSat, a KickSat belsejében várja majd az önállósodást. Ehhez előbb az őket szállító pikoműholddal felveszik a kapcsolatot a földi irányítók, térbeli helyzetét stabilizálják. Utána egy rugós mechanizmus löki ki az egyenként nem több mint 3,5 cm × 3,5 cm-es lapkákat. Ezeken mikrokontroller, rádió (hozzá a lapokból kiálló antenna), napelem és egy chipből álló érzékelők találhatók. Ez utóbbiak lehetnek hőmérők, magnetométerek, giroszkópok, gyorsulásmérők. A Sprite-ok önállósodása után a 10 mW maximális teljesítményű adásaikat a fejlesztő Cornell Egyetem állomásán veszik, de emellett akár a világ minden táján rádióamatőrök is követhetik a műholdakat.


(Kép: KickSat project / Zac Manchester)

Az űrszemét szaporodása miatt aggódók megnyugtatására elmondjuk, hogy az alacsony pálya miatt a seregnyi kis rádióadó hamar belép majd a sűrű légkörbe, ahol megsemmisül. Élettartamukat a legjobb esetben is hat hétre becsülik, de meglehet, hogy még ennyit sem bírnak ki – mindez függ a felsőlégkör aktuális állapotától.

A projekt megvalósításához szükséges pénzt közösségi finanszírozással, egy Kickstarter kampány keretében gyűjtötték össze. A nemes cél a miniatürizálás révén olcsón előállítható műholdak fejlesztése.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020