Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tíz évesek lettünk
(Rovat: A hónap száma, Álmuk a világűr - 2012.10.01 07:15.)

Már ennyi idő telt el azóta, hogy elindult az Űrvilág.

Sokszor magunk sem hisszük el, hogy ilyen sokáig bírtuk... Ha belegondolunk, hogy az egész „űrkorszak” 55 éve tart, akkor ebből az utolsó évtized nem is olyan kevés. Sőt, minél tovább bírjuk erővel, az arányok annál inkább a javunkra változnak: 2047-ben például már elmondhatjuk majd, hogy az akkor 90 éves űrtevékenység feléről „élőben” tudósítottunk!

Hogy napra pontosan mikor indította el Szentpéteri László, az Űrvilág alapítója az internetes hírportált, az a múlt jótékony ködébe vész. Akkoriban ez igényelt némi szervezért és előkészületet – ma már lehet, hogy inkább egy divatos blogot kezdenénk. Az biztos, hogy az 1. sorszámú rövid cikkünk dátuma 2002. augusztus 20. Ez azonban nem jelenti azt, hogy onnantól teljes gőzzel ment a munka, legfeljebb csak a háttérben. A hivatalos indulás előtt néhány, nem napi aktualitást tartalmazó cikket visszadátumoztunk, hogy mégse üres oldal fogadja az első idelátogatókat. A „vállalkozás” nyilvános meghirdetése a 2002. évi Űrnap konferencián, november 20-án történt meg. Az igazi indulás tehát valahol augusztus és november közöttre tehető – ezért ünnepeljük most az évfordulót október 1-jén.

Az imént a vállalkozás szót nem véletlenül tettem idézőjelbe: sosem reméltük ugyanis, hogy az Űrvilágból meggazdagodnánk, vagy akár csak megélnénk. Nos, ez a várakozásunk maradéktalanul be is vált. Időnként akadtak támogatóink, hűséges hirdetőink, akik segítségével mindmáig fedezni tudjuk az alapvető fenntartási költségeinket. A cél tíz éve ugyanaz volt, mint ma is: lehetőleg közérthetően, mégis szakszerűen, magyar nyelven beszélni az űrtevékenységről. Nem csak arról a részéről, ami bár sokunkat érdekel, de néha mégis olyan távolinak tűnik: az emberes űrhajózásról, a bolygókutatásról, vagy az űrcsillagászatról. Hanem a hétköznapi életben egyre inkább elterjedő alkalmazásokról a közlekedésben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az iparban, az oktatásban. A műholdas távközlésről, az időjárás-előrejelzésről, a navigációról, vagy akár az űrkutatás hasznos melléktermékeiről. Vagy néha csak rácsodálkozni valaminek az érdekességére vagy a szépségére!

Ugyancsak feladatunknak éreztük, hogy megmutassuk: Magyarországon is van űrtevékenység, méghozzá nemzetközi színvonalú. Igaz, bőven volna még hova fejlődni, és ez az országnak is hasznára válna! Bár úgy érezzük, rajtunk igazán nem múlt, mégis kudarcnak tartjuk, hogy az elmúlt tíz év alatt sem sikerült hazánknak teljes jogú tagként belépnie az Európai Űrügynökségbe – nem úgy, mint Csehországnak, Romániának vagy Lengyelországnak. Pedig már annak a bizonyos 2002-es Űrnapnak is ez volt a fő témája...

Talán mégsem dolgoztunk hiába. Az elmúlt tíz év alatt megjelent 5100 hírünk sokakhoz eljutott, sőt az összes most is visszakereshető, olvasható az archívumunkban. Anyagainkat mások is rendszeresen átveszik (időnként persze forrásmegjelölés nélkül, de legalább az információt terjesztik). Különleges alkalmakkor országos figyelmet is keltettünk, de csak azért, hogy minél többekhez eljusson az üzenet: az űrtevékenység hasznos, fontos, érdekes, sőt megkerülhetetlen!

A múlt megtanított arra, hogy ígérni csak óvatosan szabad. Ötletekből szerencsére nincs hiány, de az időnk és a lehetőségeink korlátok közé szorítanak bennünket. Mégis mikor máskor, ha nem a tíz éves évfordulón mondjuk (még mindig) azt, hogy szeretnénk megújítani a portál már kicsit „megkopott” külsejét? Ha minden jól megy, erre „néhány hónapon belül” sor kerülhet. Ugyancsak tervezünk új játékot, pályázatot is olvasóinknak, még az év vége előtt. Facebook-oldalunk követői számára a jövőben rendszeresen visszaidézzük majd egy évtizeddel ezelőtti érdekesebb cikkeinket. Mindeközben természetesen itt az Űrvilág portálon továbbra is minden napra jut majd egy űrhír. Ahogy az igazi médiában mondani szokták: maradjanak velünk!

Ezúton köszönjük régi és új olvasóinknak az érdeklődést, a tanácsokat és kérdéseket, és azt, hogy ha az Űrvilágot másoknak is a figyelmébe ajánlják. Köszönjük minden szerzőnknek, szerkesztőnknek az önkéntes munkáját, amivel működésben tartják hírportálunkat. Végezetül köszönetet kell mondjunk támogatóinknak, hirdetőinknek azért, hogy mindezt megtehetjük. Ha megérjük, újabb születésnapi ön-köszöntő tíz év múlva!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020