Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kétszázegy perc
(Rovat: A hónap száma, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2010.12.08 21:10.)

Ennyi ideig tartott az első Dragon űrhajó útja a starttól a Csendes-óceánba érkezésig. Az előzetes adatok szerint a repülés teljes siker volt.


A SpaceX vállalat Falcon-9 rakétája magyar idő szerint 16:43-kor indult a floridai Cape Canaveralről, és ejtőernyős fékezés után 20:04-kor érkezett vissza.
Képek a Falcon-9 űrtörténelmi indításáról. (Fotó: Justin Ray / Spaceflight Now)

A Dragon űrhajó első tesztpéldánya a NASA COTS (Commercial Orbital Transportation Services) programja keretében repült. Az amerikai űrhivatal célja, hogy magánvállalatok által fejlesztett új amerikai űrhajókkal lássa el a közeljövőben a Nemzetközi Űrállomást. E vállalatok egyike a SpaceX, amely a Dragon űrhajóval és a Falcon-9 hordozórakétával vesz részt a programban.

A Dragon-1 kétszer kerülte meg a Földet, a felszín felett kb. 300 km magasan, miközben manővereket végeztek vele, kipróbálták fedélzeti kommunikációs rendszerét. Az űrhajón természetesen ember nem repült. Az első emberes próbáig még számos személyzet nélküli úton kell teljesítenie a Dragonnak. Az űreszköz a Csendes-óceánban, a közép-amerikai partoktól kb. 800 km-re tért vissza. A SpaceX első közleményei szerint a próbaút során mutatott teljesítménye 100%-os volt.

A Spaceflight Now videója a startról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020