Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Gateway európai modulja
(Rovat: A Holdnál, Európai űrpolitika - 2021.01.13 07:15.)

A Thales Alenia Space építheti meg a Gateway modulját az ESA-val január 7-én kötött, közel 296 millió euró összegű szerződés értelmében.

A tervezett emberes holdraszállásokat segítő, Hold körüli űrállomáshoz európai hozzájárulásként az ESA építteti meg az üzemanyagtöltést, infrastruktúrát és távközlést biztosító európai rendszert, röviden az ESPRIT (European System Providing Refueling, Infrastructure and Telecommunications) modult. A Thales Alenia október 14-én jelentette be, hogy a céget választották ki az ESPRIT megépítésére, a szerződést január 7-én írták alá. A projektet a Thales Alenia cannes-i (Franciaország) részlege vezeti, de a munkába bekapcsolódnak az Olaszországban és az Egyesült Királyságban működő Thales Alenia üzemek is.


Az ESA szerződést kötött a Thales Alenia Space vállalattal az ESPRIT modul megépítésére. (Kép: ESA)

Az ESPRIT két fő része a Halo holdi kommunikációs rendszer (HLCS, Halo Lunar Communication System), illetve az ESPRIT üzemanyagtöltő modul (ERM, ESPRIT Refueling Module) lesz. A HLCS biztosítja a Gateway adatforgalmát, valamint a hang- és videókapcsolatot. A rendszert gyorsított tempóban fejlesztik, és 2024-ben szándékoznak pályára állítani annak a lakó- és logisztikai előretolt állásnak (HALO, Habitation and Logistics Outpost) a részeként, amelyet az amerikai Northrop Grumman Innovation Systems készít.

Az ERM segítségével tud az űrállomás az azt meglátogató űrhajókról üzemanyagot tankolni, hogy fenntartsa saját, Hold körüli pályáját és üzemanyagot adjon át az onnan a Hold felszínére induló űreszközök számára. (Azt, hogy a Gateway tervezett, nagyon elnyúlt Hold körüli pályája mennyire lesz stabil, illetve milyen pályamódosító manőverek lesznek szükségesek, és ezek milyen mértékű üzemanyag-felhasználást igényelnek, az idén indítandó Capstone szonda hivatott kipróbálni.) Ezen kívül a modulban helyet kap egy kisebb, a legénység tartózkodására alkalmas, nyomás alatt álló munkahely, amelyet 360 fokos kilátást biztosító, nagy ablakkal szerelnek fel (az ablak az ISS-re ugyancsak európai hozzájárulásként felkerült Cupola modulhoz lesz hasonló). A tervek szerint az ERM 2026-ra készül el, és a következő évben állítják pályára.


Az ESPRIT modul tervezett elhelyezkedése a Gateway űrállomáson belül. (Kép: ESA)

Az ESPRIT-en kívül a Thales Alenia Space részt vesz a nemzetközi lakómodul (I-HAB, International Habitation) építésében is, amelyben a legénység lakóhelyei lesznek, de emellett a modulon dokkolónyílások is helyet kapnak. A modul az ESA, a NASA, illetve a kanadai és japán űrügynökségek közös vállalkozásában épül. Pályára állítását jelenleg 2026-ra tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021