Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Itt nyugszik a LADEE
(Rovat: A Holdnál, A hét képe - 2014.11.02 08:15.)

Már ami megmaradt az áprilisban a Holdba csapódott amerikai űrszondából.

A 2013 szeptemberében indított LADEE (Lunar Atmosphere Dust Environment Explorer) feladata a Hold „légkörének”, vagyis az égitestet körülvevő, igen ritka és vékony gáz- és porrétegnek a vizsgálata volt. Emellett sikeres kétirányú lézeres adatátviteli kísérleteket is végeztek vele a Földről. Az eredeti tervekhez képest némileg meghosszabbított programja idén április 18-án ért véget, amikor az űreszköz – hajtóanyagából már kifogyva – kb. 6000 km/h sebességgel a Hold felszínébe csapódott. A szintén amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nagyfelbontású felvételei segítségével nemrég sikerült megtalálni azt a friss, apró krátert, amely a LADEE leérkezési helyén keletkezett.
Az LRO kamerájának két, a helyszínről a becsapódás ideje előtt és után készített felvétele (fent és középen). Alul a két felvétel középső, kinagyított részéből összeállított kép, amelyen világos színnel feltűnő az új, aszimmetrikus sebhely a Hold túlsó oldalán. A sugárirányú mintázatot a kidobódott anyag okozza. (Az első, második és harmadik kép: NASA / GSFC / Arizona State University)

A 280 millió dolláros LADEE „végső nyughelye” a Sundman V jelű kráter keleti peremétől 800 m-re található. Ez a pont mindössze 300 m-rel van arrébb ahhoz képest, amit az űrszonda irányítói előzetesen jósoltak a követési adatok alapján. Ez a kráter a Hold túlsó, a Földről nem megfigyelhető oldalán fekszik. A megsemmisült űrszonda által ütött lyuk átmérője alig 3 méter, hiszen a LADEE sem volt nagy, csupán egy mosógéphez hasonló méretű. Tömege és sűrűsége is viszonylag kicsi volt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020